ансамбъл

Ансамбълът се завърна в България със сълзи за Цвети

Близки и почитатели посрещнаха ансамбъла по художествена гимнастика на летище София късно снощи.

Момичетата на Ина Ананиева не сдържаха емоциите и сълзите си. Споделиха какво им е струвало да се състезават, докато тяхната съотборничка Цвети Стоянова продължава да се бори за живота си в „Пирогов“.

ансамбъл
Християна Тодорова

Ренета Камберова разказа, че в последния месец Цвети много се е променила и това е било видимо за всички.Миналия петък целият отбор е отишъл при Цвети да я убеди да продължи с тренировките.

От 21:00 до 00:30 вечерта я успокоявахме, плакахме заедно. В един момент й тропнахме по масата, защото всички знаят, че ние сме зависими от нея. Ние сме пет и петте от много години вървим по един път, който знаем, че трябва да завършим заедно. Не можете да си представите с какви думи и по какъв начин я умолявахме да се върне при нас. Три часа не спряхме да я молим. Накрая тя каза – „Добре, ще го направя, заради вас“. Тогава, всички бяхме много щастливи. Прибрахме се щастливи.

На следващия ден трябваше да даваме допинг проби, но Цвети не дойде. Започнахме да я търсим, за да даде допинг, защото иначе това означава, че ние я укриваме и може да стане много голям проблем. В крайна сметка се свързахме с нея. Тя каза, че много съжалява, че не иска да е предателка, но не може повече. Тогава ние разбрахме, че каквото и да правим, тя е взела крайното си и окончателно решение.

ансамбъл
Ренета Камберова

Казахме й, че я обичаме и сме с нея, че нейното здраве е над всичко. И че за нас няма значение дали ще вземем някакъв си медал от европейско или световно. И всички неща, които се казаха, че сме оставили Цвети са пълни глупости, защото Цвети ни е семейство и ние никога няма да я оставим. И още утре ще сме при нея в болницата.

Беше много тежко за всички и успяхме да се стегнем, да се преборим и да изиграем съчетанията си, защото колкото и да ни беше трудно, за нас правилната постъпка бе да играем за Цвети. Тя е част от отбора и всичко това, което се изтресе върху нас и треньорите ни беше много жестоко“, сподели и капитанът на ансамбъла Михаела Маевска.

Президентът на федерацията Илиана Раева благодари на всички, които са подкрепили момичетата и подчерта, че не разбира постъпката на Цвети.

„Много връщахме лентата назад, защото аз връщах всичко – от моментите, в които започнаха едни съвсем безобидни истории като болка в корема, до състояния на умора, до страх, който се оказа, че не е свързан с художествената гимнастика. Аз лично съм я питала дали това е страх от състезанието и тя казваше – не, не е от състезанието, просто изпитвам страх‘.

ансамбъл
Илиана Раева

Това решение на Цвети няма оправдание. Какъвто и проблем да е имала нашата прекрасна Цвети в нейната главичка, не знам какво да кажа.

При всички случаи Цвети е имала проблем. Нещо се е случвало в главичката й. Знам, че беше разстроена. Плачеше, менеше настроенията си, но ние си го обяснявахме с това, че не иска да играе повече. Оказва се, че не е това. Кой спортист ще посегне на живота си, ако проблемът е бил това, че не й се играе гимнастика. Тя сама пожела това. Моето лично мнение е, че тя има проблем, който не е свързан с гимнастиката. Това дете е имало само любов около себе си и то много повече от другите момичета. Има прекрасен приятел, който много я обича. Винаги сме я гледали малко по-специално, защото тя много рано загуби майка си. Имало е нещо в главата й, което само тя знае. Защото тя е обсипвана с много любов от всички ни“, каза Раева.

ансамбъл
Ина Ананиева, Любомира Казанова и Михаела Маевска

Треньорката Ина Ананиева обясни, че целият екип е бил в шок от случилото се.

Много съм горда от решението на момичетата да останат и да играят на това европейско първенство. Не може да си представите какво костваше на Любомира Казанова, състезател, който никога досега не е играл на голямо първенство, да излезе и да изиграе съчетанията си без грешка. Това са изключително борбени момичета“.

- реклама -