генерици

Заради липса на лекарства: Диабетици си купуват липсващ инсулин от Фейсбук

Инсулин за диабет тип 1 липсва в аптечната мрежа, показва  bTV.  Болните си набавят лекарството от социалните мрежи, вместо от аптеките.

Медикаментът е изчерпан в търговската мрежа от няколко седмици. Причината – забавяне в доставките.

След въпрос на медията към Националната здравноосигурителна каса започна проверка за липсата на медикамента.

В Министерството на здравеопазването (МЗ) постъпват сигнали от граждани за недостиг в аптечната мрежа на лекарства, като през последния месец сигналите са били за недостиг на два медикамента, използвани за инхалации, един – за понижаване на кръвната захар, един антидепресант, два инсулина, както и за нискомолекулни хепарини и антитромботични средства, казаха за БТА от пресслужбата на МЗ. 

МЗ е в непрекъснат контакт с Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), която е компетентната в страната институция, осъществяваща надзор на пазара на лекарствени продукти.

Съгласно българското законодателство, ИАЛ има механизмите за мониторинг и контрол върху веригата за снабдяване с лекарства.

При постъпване на сигнал в МЗ за липса или затруднение в осигуряването на даден лекарствен продукт на българския фармацевтичен пазар, МЗ разпорежда извършването на проверка по конкретния сигнал на ИАЛ.

Съгласно Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, притежателите на разрешение за употреба или техни упълномощени представители са задължени да подават към ИАЛ уведомления в случай на временно или постоянно преустановяване на продажбите на даден лекарствен продукт на пазара.

- реклама -