Анна Кръстева пред FN: Мълчанието на Слави е театрален похват – всички чакат появата на главния герой

Конфигурациите в парламента показват, че трудно ще се състави правителство. Нито една партия няма мнозинство, а новите формации в НС не приемат коалиция с всеки.

Какво предстои, да очакваме ли предсрочни избори- анализ на политолога проф. Анна Кръстева.

– Според вас има ли шанс за съставяне на правителство?

Тази конфигурация в момента е ясен израз на волята на три четвърти от гласоподавателите да се промени модела на управление. Според мен трябва да се опитат да създадат програмно правителство, което да демонтира модела сега. По Конституция първият мандат се пада на първата партия. Основният закон – Конституцията е много мъдър и преразпределя отговорностите.

ГЕРБ няма да създадат правителство. Партията на Борисов трябва да обясни, защо няма да може да състави правителство, а не защо другите не могат.  После следва мандат за партията на Слави. Той има два варианта – кабинет на малцинството – трите партии на протеста да се съюзят и да търсят подкрепа за всеки законопроект и всяко решение в парламента. По-силният вариант е програмен кабинет с ясен мандат за промяна. Докато текат всички политически борби у нас нека не забравяме, че до края на този месец трябва да се внесат в Брюксел планове и програми за усвояване на новите 60 милиарда, които ще дойдат от ЕС. В това отношение трябва да има приемственост в администрацията.

– Едно от обвиненията към Слави е, че няма да има експерти и капацитет за правителство?

Все пак ще има най-вероятно коалиция от 3 партии, сред тях е и ДБ. Тя има силен екип – юристи и специалисти по зелени политики, икономисти също. В обществото също има експерти, които искат промяна и биха дали рамо за една такава. Смятам, че политикът Слави Трифонов в тези дни на „показателно мълчание“ води подобни разговори.

Божидар Колов Теодор Славев, Слави Трифонов, мандат, президент,
сн. БГНЕС

– Казвате „показателно мълчание“. Това означава ли, че Слави вече реди правителство?

Смятам, че мълчанието е съзнателна политика. Слави е професионалист на словото и на мълчанието. Има 2 знака в това мълчание- първият е, че по Конституция първи трябва да действа и говори победителя на изборите- това е ГЕРБ. Трифонов дава първо думата на победителя. Нелогично е Слави да говори първи какъв кабинет ще прави. Ще завалят веднага критики, защо като не е победител прави правителство. Защо да си хаби патроните, когато топката не е дошла при него. Вторият знак на мълчанието е като театрален похват. Всички чакат главният герои да се яви на сцената. Тази сцена обаче е регулирана от Конституцията. Като му дойде времето ще проговори и предложи.

– Защо се появи това разцепление в „Изправи се! Мутри вън!“ и ще повлияе ли на възможността за създаване на кабинет?

манолова дончеваТова се дължи на политическата неопитност на част от участниците. Използват се медиите. Съсредоточиха се всички в най-малката партия, която евентуално ще се коалира с „Има такъв народ“, а тя не е най-важната.

– Какъв е шансът за предсрочни избори?

Реален е шансът за предсрочни избори. Реално е президентът да насрочи предсрочни избори и избере служебен кабинет. Според мен има два сценария с 50% шанс за вероятност при предсрочни избори. Единият е хората да се изтощят от несигурност да гласуват силно за Слави и ДБ, за да има по-изразена победа. Вторият сценарии е хората да се изтощят, че дават властта на определени партии, а те не правят нищо и не я превръщат в управление. В надпреварата тогава могат да се включат и националистите, да поразбъркат системата, Божков може да пораздаде още ресурси и да събере още протестен вот и да влезе и той.

- реклама -