комисия

Анкетната комисия за ЧЕЗ прие доклада за продажбата на дружеството и даде препоръки на правителството

Анкетната комисия, която проверяваше сделката за продажбата на ЧЕЗ прие докладът с резултатите от дейността й.

„За“ приемането на документа гласуваха 9 народни представители, а двама от членовете се въздържаха. В него е записано, че Министерски съвет се задължава да извърши задълбочен анализ на изпълнението на целите на правителството в приетата Стратегия за приватизация на електроразпределителните дружества в срок от 1 година. До края на годината правителството трябва да определи стратегическите обекти в сектор „Енергетика“.

Отпадна предложението министърът на енергетиката да предложи пред парламента критерии, върху които КЕВР да упражнява контрол при прехвърляне на дялове от капитала на електроразпределителни дружества. С приемането на доклада БНБ трябва да предостави на Народното събрание кореспонденцията с другите банки по сделката.

На заседанието съгласие с доклада с особено мнение изразиха от ГЕРБ, БСП и ДПС.

„Не съм удовлетворен от това, че не изпълнихме някои от големите очаквания, които имаше към комисията, а именно да дадем отговор на въпроса – кой и с какви средства купува активите на ЧЕЗ в България. Приехме доклад за дейността на временната комисия, който прави анализ на извършените приватизационни сделки със съответните констатации към тях и събира информация относно сделката за придобиване активите на ЧЕЗ в България”, коментира след заседанието на Временната комисия нейния председател Жельо Бойчев от БСП.

Предстои докладът да бъде гласуван в пленарна зала

Комисията беше създадена на 14 март по предложение на БСП за срок от 1 месец.

По време на нейни заседания бяха изслушани собственика на фирмата купувач Гинка Върбакова, ДАНС, КЕВР, финансовият министър Владислав Горанов и главният прокурор Сотир Цацаров.

„Възлагаме на БНБ да предостави информация, относно финансовите ангажименти на български банки, свързани с тази сделка. Искаме да бъде направен и преглед на дейността на специалните служби в целия ход на сделката”, обясни Бойчев. Той заяви, че смисълът на тази информация е да разсее съмненията около сделката с ЧЕЗ и по какъв начин български банки са свързани с финансирането й.

„Без да знаем кой финансира сделката с ЧЕЗ, не можем да бъдем сигурни кой е купувачът”, категоричен бе Бойчев. Той заяви още, че не приема, че българските специални служби нямат информация относно хода на сделката и кои са ангажираните лица. „Комисията иска преглед на тяхната дейност. Няма смисъл да гласуваме бюджет за тези служби, за да се окаже, че когато е необходима такъв тип информация, не можем да я получим”, категоричен бе председателя на комисията.

- реклама -