Анкара: Тялото на Кашоги е било разтворено в киселина

Турски представител заявил пред в. „Вашингтон пост“ при условие за анонимност, че тялото на убития журналист Джамал Кашоги е било разтворено в киселина или в саудитското консулство в Истанбул, или в съседната резиденция на генералния консул.

Кашоги, който пишеше коментари за в. „Вашингтон пост“ и критикуваше властите в Рияд, изчезна на 2 октомври, след като влезе в саудитското генерално консулство в Истанбул. Там той е бил убит.

Чак на 25 октомври Риеяд потвърди, че Кашоги е жертва на умишлено и предварително подготвено убийство. В Саудитска Арабия по делото са арестувани 18 души.

Посещението на главния прокурор на кралството Сауд ал Моджеб в Истанбул „приключи без конкретни резултати“ на 31 октомври, заявиха турски представители. Все още без отговор е въпросът къде е тялото на убития журналист.

Високопоставен турски представител, който говорил пред „Вашингтон пост“ при условие за анонимност, казал, че са били открити биологични доказателства в градината на консулството, които подкрепят теорията, че тялото на Кашоги е било изхвърлено близо до мястото, където е бил убит, а трупът му – разчленен. „Тялото на Кашоги не е имало нужда да бъде погребвано“, са цитирани думите на служителя.