последователи

Анкара обяви списък с нови 20 000 евентуални последователи на Гюлен

Специалните служби на Турция изготвиха нов списък с 20 000 души, за които се предполага, че са част от организацията на Фетхулах Гюлен.

Списъкът е изготвен на базата на данни от приложението ByLock, което според властите е било използвано за комуникация между членовете на т. нар. фетулахистка терористична организация.

Според турските власти именно Гюлен и неговите поддръжници са организирали и осъществили опита за преврат в страната от 15 юли, в резултат на който загинаха над 250 души.

По данни на в. „Миллиет“, в списъка с последователи влизат служители на всички институции в страната. Вестник „Хюриет“ посочва, че в него има известни политици, а също така 479 съдии и прокурори.

По-рано турската Национална разузнавателна организация издаде списък с 53 000 приближени на Гюлен, които са обменяли сведения помежду си чрез приложението ByLock.

За момента няма официален коментар на Анкара по повод новия списък.

Миналата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова Вашингтон да депортира Гюлен възможно най-скоро, тъй като той бил огромна заплаха. По данни на АНкара, Гюлен може да готви нов опит за преврат в Турция.

- реклама -