Анкара отхвърли изявление на Могерини за сондажи край остров Кипър

Турското външно министерство отхвърли призива на ръководителя на външната политика на ЕС относно планираните от Турция въглеводородни сондажи в Източното Средиземноморие.

В писмено изявление, публикувано в събота, ведомството отхвърля забележките на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, която призовава Анкара да преразгледа плановете си за започване на проучвателно сондиране за нефт и газ край бреговете на Кипър.

Министерството заявява, че като страната с най-дългата брегова линия в региона, Турция ще продължи да защитава своите интереси и правата си в континенталния си шелф.

Освен това външното министерство отбеляза, че кипърската гръцка администрация безотговорно рискува сигурността и стабилността в Източното Средиземноморие, като пренебрегва правата на кипърските турци и отхвърля сътрудничеството, въпреки предупрежденията на Турция.

Министерството заяви също, че ЕС, който не е успял да предприеме конкретни стъпки за разрешаване на проблема, няма право да казва нищо на Турция.

Турция нееднократно се е противопоставяла на сондажи, разрешени от кипърската гръцка администрация в Източното Средиземноморие и извършвани от американски, френски и италиански енергийни компании като Exxon, Total и ENI.

Островът в източното Средиземноморие е разделен от 1974 година между Гърция и Турция. Преговорите за обединението му бяха възобновени съгласно плана на бившия генерален секретар на ООН Кофия Анан през 2004 година. Статутът на острова остава неразрешен въпреки поредицата от преговори, стартирали повторно през май 2015 г. През последните години имаше опити за възобновяване на мирния процес, а последната неуспешна инициатива от Кран-Монтана, Швейцария се провали миналата година.

- реклама -