зачита

Анкара изненадващо: Чужденците в кулинарни предавания са шпиони!

Виден съветник на турския президент Реджеп Ердоган забърка скандал с предположението, че чуждестранните майстор готвачи в телевизионните шоу програми са шпиони под прикритие.

„Онзи ден гледах предаване – имаше англичанин и италианец, които пътуваха от село на село и приготвяха изтънчени ястия от Анадола”, каза Игит Булут, който съветва Ердоган по икономическите въпроси.

„Защо англичани и италианци обикалят из анадолските и тракийските села? Какъв е смисълът? Те събират информация!”, подчерта Булут в интервю с проправителствената медия „Хабер”.

„Сънародниците ни са доверчиви. Отварят им вратите си, разкриват им тайните си, казват им къде са близката военновъздушна база или склад за боеприпаси и как да влязат и да излязат от селото, разкрива съветникът на президента.

Призовавайки хората да са нащрек, Булут добавя: „Моля, не ми казвайте, че това е теория на конспирацията и преувеличавам!”.

Няколко турски телевизионни канала са наели чужденци, които любознателно обикалят из страната и навсякъде, където спрат, изразяват изненадата си колко вкусна е храната и колко гостоприемни са хората.

Според турските медии Булут визира частния телевизионен канал NTV и предаването му „Вкусове от Европа до Анадола”, с водещи холандецът Вилко ван Херпен и италианецът Данило Зана. Шоуто представя и проекти, реализирани в Турция с подкрепата на ЕС.

Булут е бивш журналист, който стана съветник на Ердоган през 2013 година, докато той беше премиер

Съветникът си спечели лоша слава по време на протестите срещу Ердоган през 2013 година, когато предположи, че митингите са организирани от германската авиокомпания „Луфтханза” и, че опоненти на Ердоган се опитват да го убият чрез телекинеза.

- реклама -