газовата връзка

Анкара иска да стане лидер по съхранение на газ в региона

Турция има намерение да се превърне в лидер по съхранение на газ в региона, достигайки обем от 1 млрд. куб. м след започване на работа на хранилището Тузгьол, заяви турският министър на енергетиката Берат Албайрак.

„С въвеждането му (на газовото хранилище под езерото Туз) в действие нашите мощности ще се увеличат четири пъти – до 1 млрд. куб. м природен газ и можем да станем номер едно по отношение на съхранение на газ в региона“, каза той по време на заседание на Световния нефтен конгрес.

По-рано беше съобщено, че Русия и Турция могат да създадат обща компания за съхранение на газ от газопровода „Турски поток“.

На 7 май руската „Газпром“ започна строителството на морския участък на проекта, който ще минава по дъното на Черно море и ще излиза в европейската част на Турция, продължавайки към Гърция. Дължината на морската му част е около 910 км, а сухопътната – 180 км.

Първата линия на газопровода ще доставя газ за турския пазар, а втората – за страните от Южна и Югоизточна Европа. Мощността на всяка линия е от около 15,75 млрд. куб м газ годишно. Общата сума за строителството на четирите участъка се оценява на 11,4 млрд. евро.

- реклама -