Гюлен

Анкара официално поиска екстрадирането на Гюлен

Анкара официално поиска екстрадирането на живеещия в САЩ духовник Фетуллах Гюлен.

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че правителството е изпратило на Вашингтон всички необходими документи по случая.

„Изпратихме четири досиета до САЩ за екстрадирането на терористичния ръководител. Ще им представим повече доказателства, отколкото искат“, каза Йълдъръм пред парламента.

Самият Гюлен още вчера коментира, че не се притеснява от евентуална екстрадиция, защото вярва, че в Щатите законът е над всичко.

Днес турският премиер призова Вашингтон „да се откаже от защитата на този предател“. По думите му, Анкара няма съмнение, че именно Гюлен е основният отговорник за неуспешния преврат в страната.

„Денят 15 юли показа, че силата на танковете е победена от силата на хората. Тази нация черпи сили от хората, не от танковете… Този парламент е виждал много преврати, но нито един от тях не е пускал бомби върху парламента“.

В речта си днес Йълдъръм призова гражданите да не се поддават на провокации и да не се опитват да търсят отмъщение от извършителите.

„Ние сме длъжни да бъдем много внимателни. Възможно е да се появят провокатори, които искат да се възползват от обстоятелствата, за да подкопаят стабилността в страната… Никой не може да изпитва чувство за отмъщение. Това е неприемливо в едно държавно правителство, ръководено от закона“.

Йълдъръм обеща всеки, който е нарушил закона, да получи справедливо наказание.

Опозицията подкрепи смъртното наказание

Изказването на Йълдъръм идва след среща с лидера на опозиционната Републиканска народна партия (РНП) Кемал Киличдароглу. Всички опозиционни партии в Турция застанаха зад законно избраната власт по време на преврата, за който Анкара обвинява Гюлен.

Междувременно опозиционната националистическа партия в Турция обяви, че ще подкрепи връщането на смъртната присъда.

Турция премахна смъртното наказание през 2004 г. като част от реформите по пътя към пълноправно членство в Европейския съюз. Пред CNN обаче президентът Ердоган беше категоричен, че смъртната присъда ще бъде възстановена, ако народът поиска това да се случи. Брюксел официално предупреди Анкара, че подобно действие ще сложи точка на преговорите за членство на Турция в общността.

След неуспешния преврат в Турция са арестувани хиляди държавни служители, в това число полицаи и военни. Хиляди други бяха уволнени.

Турското разузнаване знаело за преврата?

Турското национално разузнаване /МИТ/ е знаело за готвения държавен преврат и няколко часа преди него е предупредило армията. Това съобщава БГНЕС, като се позовава на материал, публикуван в турското списание „Нокта“.

Разузнаването е получило информация за предстоящия пуч в петък около 16:00 часа местно и българско време. Данните са предадени на Въоръжените сили на Турция и в 18:30 часа началникът на Генералния щаб генерал Хулуси Акар е заповядал да се затвори въздушното пространство за всякакви полети и да се въведе забрана за въздушни военни операции, предвижване на войски и бронирана техника.

Изданието твърди, че превратът по план трябвало да започне в 3:00 ч. в събота, подобно на преврата от 1960 г. (тогава взимането на властта става почти безкръвно и без всякаква съпротива именно между 3:00 и 5:00 часа през нощта). След като плановете били разкрити, действията са започнали в петък в 21:00 часа.

- реклама -