Анкара дава 4 млн. лири награда за залавянето на гюленист

Турското вътрешно министерство обяви награда от 4 млн. турски лири за този, който помогне за залавянето Адил Йоксюз, един от основните заподозрени като водачи при провалилия се опит за преврат на 15 юли.

В огласения от вътрешното министерство списък с най-издирваните хора, подозирани за тесни връзки с Фетхуллах Гюлен са поставени още 36 души, съобщи в. „Хюриет“.

В „червената категория“ на заподозрените за връзки с гюленистката организация са поставени други седем души, за залавянето на които са определени парични награди.

Йоксюз, когото турското правителство нарича „имамът на ВВС“ и водач на заговора за преврат, беше арестуван за кратко , след като беше открит в база на ВВС в Анкара веднага след преврата.

Беше изпратен в съд с искане за ареста му, но Йоксюз беше освободен за изпитателен срок, след което той се укри.

В началото на месеца български регионални медии писаха, че Йоксюз може би се укрива в България или в Гърция.

Беглецът разполага с особено важна информация за подготовката на неуспешния метеж в нощта на 15 срещу 16 юли. Знаел в детайли как ще протече въздушната операция, защото бил посочен от Фетхуллах Гюлен за „командир на въздушните сили“.

Гюленисти бягат като мигранти

Турски медии съобщават, че на 25 октомври полицията в западната провинция Айдън е провалила плановете на други трима активни членове на гюленистката организация да избягат от Турция, след като се смесили с група сирийски бежанци.

Мигрантите се опитвали да преминат през Егейско море, за да достигнат о. Самос. Тримата били заловени, след като събудили подозрение в полицаите. Гюленистите говорели перфектно на арабски и не се отличавали от сирийците.

- реклама -