Атлетико Мадрид, групови тренировки
Снимка: ЕРА/БГНЕС

В Англия и Испания подновяват групови тренировки

Отборите от Висшата лига гласуваха единодушно да подновят групови тренировки с футболисти от утре. В Испания също бе взето подобно решение.

Решението за Англия бе взето след среща на всички 20 клуба от елита и след консултации със здравни експерти. Засега ще са позволени заниманията единствено на малки групи от играчи. Правилата за социална дистанция продължават да важат и контактът между футболистите е забранен.

Всички клубове ще приемат още редица мерки, които да намалят до минимум риска от заразяване. Всички тренировъчни материали, включително топките ще бъдат редовно дезинфекцирани, играчите ще идват в базите облечени в тренировъчното си облекло, за да не ползват съблекалните, всеки футболист ще има отделено паркомясто, което ще бъде раздалечено на три паркоместа от следващата кола, а тренировъчните групи ще бъдат от максимум пет футболисти. Освен това различните групи ще пристигат по различно време.

Групови тренировки в Испания от днес

Клубовете от Ла Лига получиха разрешение да подновят тренировки на малки групи от правителството на Испания. Заниманията могат да започнат още от днес.

„Това е нещо хубаво, защото позволява на отборите да се подготвят по еднакъв начин. Добре е всички отбори да имат равен старт“, коментира президентът на Лигата Хавиер Тебас.

Все пак в различните региони ще има разлики в рестрикциите за тренировъчните сесии. В регионите с по-стриктни мерки отборите ще могат да водят тренировки с до 10 играчи едновременно на терена. В тези с по-охлабени мерки позволената бройка е 14 играчи. Също така отборите, които се намират в тези региони, ще могат да използват до 50 процента от капацитета на тренировъчните си бази. За другите процентът е 30.

- реклама -