Джейн Остин

Английската централна банка пуска нова банкнота с Джейн Остин

Английската централна банка пуска в обращение нова банкнота с лика на британската авторка Джейн Остин по повод навършването на 200 години от смъртта й. Решението идва и на фона на продължаваща кампания за включването на повече жени в изображенията на британската валута.

Новата банкнота ще е от 10 паунда и ще е изработена от полимер вместо от хартия. Тя ще влезе в обращение през септември. Това няма да е първата полимерна банкнота на Острова. Миналата година от Централната банка представиха нова банкнота от пет паунда, която предизвика негодувание заради това, че за производството й е използвана животинска мазнина.

Полимерът е тънък и гъвкав материал, който се смята за по-издръжлив и сигурен материал за производство на пари. Също така новата банкнота ще бъде водоустойчив и ще има специални защити срещу фалшификация.

Гуверньорът на централната банка Марк Карни представи новата банкнота в северноанглийския град Уинчестър, където известната писателка е погребана. „Нашите банкноти служат като хранилище на общата памет на страната, спомагайки за осведомеността за славната история на Обединеното кралство, хвърляйки светлина върху приноса на неговите велики граждани“, заяви той.

В момента банкнотата от десет паунда носи лика на известния учен Чарлс Дарвин.

Джейн Остин умира в пика на своята популярност през 1817 г., когато е едва на 41 години. Тя става известна с произведения като „Гордост и предразсъдъци“, „Ема“ и „Разум и чувства“.

- реклама -