Заведения и молове остават затворени до 31 януари, след Нова година- градините отварят, малките деца се връщат в училище

За последната седмица излекуваните от коронавирус са 18 907, заетостта на болничните легла за неусложнени пациенти е 52%, като прави впечатление увеличеният процент на заетост в областите Шумен – 76% от леглата, Бургас – 70%, Търговище – 68%, Варна – 67%, Русе – 66%, Ямбол – 64%, Сливен – 64%, Пазарджик – 59%, Ловеч – 57%. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов.

2575 са излекувани за последното денонощие, добави министърът. Категорично не сме доволни от тези данни. Не искам гражданите да бъдат излекувани, аз искам гражданите да бъдат здрави, това е целта на мерките, които ще предложим, заяви министърът.

Ето и предложените днес мерки: 

Нощните заведения, игралните зали, казината – затворени до 31 януари

– Ресторантите и спортните зали – също затворени до 31 януари

– Детските градини, яслите, учениците от 1 до 4 клас – тръгват след ваканцията на 4 януари

– Забраните за моловете продължават, без институциите като банки, аптеки, магазина на телекомуникационни компании 

– Забраняват се конференции и конгреси до 31 януари

– От 1ви януари отварят театри, музеи, кина при 30% капацитет заетост на местата.

Малките ученици се връщат в клас

От 4 януари възстановяваме връщането на учениците от 1 до 4 калс в училище, както и на децата в градините и яслите, съобщи министърът на образованиет Красимир Вълчев.

От образователна гледна точка е много важно по-малките ученици да се върнат в класните стаи, има възможност родителите да задържат децата си у дома, като подадат заявление – към момента имаме подадени 1000 заявления, коментира Вълчев.

5-12 клас е разумно да останат поне още седмица в електронна среда, тъй като резултатите са крехки, още не е ясно дали те ще се обучават със сигурност до края на янурари в електронна среда.
Образователният министър Красимир Вълчев увери, че връщането на част от децата в училище ще бъде съпроводено със задължителното спазване на всички мерки.
Родителите ще имат възможност да ги задържат вкъщи като подадат заявление за обучение в електронна среда. „Дейностите по интереси могат да се отложат, за да няма събиране на различни класове“, каза още Вълчев.
- реклама -