Ангелов: Учениците от 1 до 4 клас се връщат в училище на 12 април, детските градини отварят на 5 април

Обсъждаме връщане на учениците след пролетната ваканция.

От 1-ви театрите ще работят с капацитет 30%. Моловете и големите магазини няма да бъдат отваряни. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов.

По отношение на ресторантите – ще да бъдат разрешени да работят само тези с градини. Нощните заведения остават затворени.

Фитнесите ще работят от 1 с 30% капацитет.

Не предвиждаме мероприятия на закрито да се провеждат до края на април, каза още министърът.

За ВУЗ-овете до 12 април остава настоящата форма на присъствено обучение, за тези специалности изброени в момента, след 12-ти обсъждаме да се върнат и всички тези, които на практика не могат да проведат в електронна среда обучение, изпити и т.н., каза още Ангелов.

Оптимистични сме за темпа на ваксинация, вчера ваксинираните са близо 10 000.

Пфайзер са раздадени по РЗИ-тата, днес остава да се получат в 5 РЗИ. Стартираме разпределението към РЗИ-тата на Модерна. На фона на всичко това, което изговорих, ние сме леко обнадеждени от факта, че на национално ниво броят на хоспитализираните започва леко да намалява, уточни Ангелов.

В Кюстендил се наблюдава такъв тип тенденция около седмица. Надявам се да сме на най-високата точка на пика на тази трета вълна, подчерта още министърът.

Всички мерки, необходими за безопасно провеждане на изборите са взети. Тези, които са под карантина, ще бъдат обслужени с мобилни секции, заяви здравният министър.. Има срокове, в които те да си подадат заявления за да могат да гласуват. Изборите ще бъдат безопасни. Времето ще бъде хубаво. Призовавам гражданите да упражнят правото си на вот. За всички здравни мерки, които се изискват от нас, ние сме ги взели за осигуряването на един спокоен и сигурен изборен процес, добави Ангелов.

Успяхме да подготвим всичко, което беше необходимо за третата вълна, системата е обезпечена. Имаме данни че всички лечебни заведения получават кислород навреме, информира още Ангелов. Той заяви, че ако има затруднения с получаване на кислород в българските болници, ще издаде заповед да се спре износа му.

- реклама -