Ангелов, логистичен щаб, контрол, маски

Ангелов: От другата седмица започва работа Национален логистичен щаб

Национален здравен логистичен щаб ще заработи от другата седмица и въвеждане на изключително безкомпромисен контрол във всяка една точка.

Това обеща  в Благоевград здравният министър Костадин Ангелов след посещението си в болничните заведения в областта.

„Ситуацията в Благоевградска област е следната: имаме логистични затруднения по отношение на наличието на легла в болницата в Гоце Делчев и съответно намиране на решения за евентуална нужда на пациенти там.

Днес на щаба, който беше проведен от областния управител, беше взето решение и то е следното – ако в болницата в Гоце Делчев има възможност да бъдат разкрити допълнително 10 легла, които да бъдат ситуирани на територията на вътрешно отделение, с което болницата разполага, и съответно при изчерпване на тези нужди, пациенти от болницата в Гоце Делчев да бъдат насочвани в болницата в град Разлог“, каза министър Ангелов.

Според него това е обсъдено, дискутирано надълго, след което е взето решението по този въпрос.

По отношение на другите лечебни заведения на територията на област Благоевград – в болницата в Сандански, болницата в Разлог, болницата в Благоевград, болница „Пулс“, белодробна болница, няма затруднения по отношение на наличието на болнични легла.

Проблемът остава персоналът – тоест наличието на лекари и сестри, които да се грижат за пациентите в лечебните заведения и по-специално в малките болници в Гоце Делчев, в Сандански, в Разлог.

Ако всички спазват мерките, очакваме заболеваемостта да спадне с около 30%“, категоричен бе министър Ангелов.

Той добави, че в момента имаме едно изключително неглижиране на цялата ситуация имаме неглижиране на спазването на противоепидемичните мерки. Те са елементарни – най-важната от тях е носенето на маски на закрито към настоящия момент.

Ако всички на закрито носят маски, ако закритите помещения, където събират много хора, се проветряват, ако хората спазват разумна дистанция от не по-малко метър и половина в общуването си, ако не се струпват на големи групи и навън и вътре, тогава ние ще ограничим разпространението на инфекцията до степен, че тя да не представлява някакъв тип препятствия пред нормалното функциониране на здравната система и това е нашата цел, която ние ще продължим да преследваме.

„Забелязвам от всичките обиколки в областите един логистичен проблем – налага се преместването на болен от едно лечебно заведение в друго лечебно заведение или пък има недостиг на лични предпазни средства в една болница в друга болница. Всичко това е дефицит в организацията.

За да бъде премахнат този дефицит в организацията, с моя заповед от другата седмица ще заработи Национален логистичен щаб, който ще бъде ситуиран в София, най-вероятно в Министерство на здравеопазването“, обясни здравният министър.

Той ще има 24-часовов работен ден, той ще прилича на кол център, държавата ще бъде разделена на шест региона, всеки отделен регион ще включва по няколко административни области на деление. Ролята на работещите в този логистичен щаб ще де да осъществяват и да компенсират всички дефицити в системата, така че българските граждани да получат навременна и достатъчна медицинска помощ и грижа във всяка една точка на територията на Република България. Да нямаме хора които да чакат да бъдат приети в лечебно заведение или да чакат преместването им от една област в друга област с органите на центровете за спешна медицинска помощ или пък някъде да има нужда от Ремдесивир и да се чака одобрение, административна процедура така нататък. Ролята да имаме бързи решения за много бързо време, защото най-важна навременната помощ и това е основен принцип в медицината.

„За този вирус не можем да говорим с КПП-та, за този вирус можем да говорим само с няколко неща – на първо място е здравият разум – всички да знаят, че вирус има и този вирус е опасен, от този вирус умират хора, този вирус не е грип, не е обикновен грип, от него си отиват лекари и сестри. Второто нещо е да говорим с интелект, да не говорим със страхове, да говорим с ясни осъзнати цивилизовани решения, да говорим с дисциплина, да носим маски – тоест да спазваме правилата.

От днес нататък ще въведем изключително безкомпромисен контрол във всяка една точка, в която може да има контролиращ орган.

Синхронизирали сме действия абсолютно всички държавни институции и няма да позволим на никой да си мисли, че е по-голям от правата на всички. Правата на всички са еднакви, правото на живот е над всички останали права, така че контролът ще бъде повсеместен и той ще бъде безкомпромисен.

Санкциите ще бъдат еднакви за всички ще ги налагаме, докато хората почнат да спазват мерките, не само хората, а и всички институции, които са длъжни да следят за тях, там, където се неглижират, ще бъдат наказвани“, категоричен бе здравният министър.

Според него затягане на мерки към този момент категорично няма да има.

Не спират да валят предложенията за носенето на маски на открито.

„Нямаше лечебно заведение и лекарите, и сестрите да не поставят това условие, за да продължат да работят, защото те казват, че са а изоставени от нас.

Ще обсъдим тези техни притеснения с главния държавен здравен инспектор доцент Кунчев.

Тогава ще вземем всъщност това решение дали а тази мярка да бъде въведена – пак казвам, тази мярка не е ограничаване, тази мярка не е затваряне, тази мярка не е абсолютно никакво лимитиране, тази мярка има две цели: да спаси колкото се може повече хора от заболяването и да спаси колкото се може повече здравни кадри, медици, сестри, санитари, за да има кой да ни лекува и за да има кой да стои на първа линия денонощно“, завърши министър Ангелов.

- реклама -