Ангелов: Обмислят се локални противоепидемични мерки в зависимост от броя заразени

Ситуацията в страната се дължи на така наречения британски щам, съобщи здравният министър професор Костадин Ангелов.

„Отношението новозаразени – излекувани е 2 към 1. Тъй като заетостта на леглата не е дифузно увеличена в цялата страна, а само в определени области, обсъждаме прилагането на локален подход за противоепидемични мерки и овладяване на епидемията в тези места”, обясни още здравният министър.

Според него сутиацията в страната се дължи на циркулирането в страната на новия британски щам на коронавируса в страната. Информацията за това е потвърдена и от проф. Тодор Кантарджиев.

„Увеличаването на случаите се дължи и на мерките, които бяха до момента, но не само на тях, а и на високата възприемчивост и високото ниво на по-бързо заразяване с този вирус“, обясни министърът.

Щабът в Бургас реши да отмени плановите операции, защото натискът върху лекарите е голям, обясни д-р Ангел Кунчев.

На 18 място сме по заболели в ЕС и на пето място на Балканите, добави доц. Кунчев.

В Гранитната зала на Министерския съвет се провежда брифингът за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки.

Проф. Красимир Гигов заяви, че 41 000 са получили втора игла, а ваксинираните към момента са над 248 000 души. Той отчете, че около 45 000 души до момента са ваксинирани от личните лекари.

„14-дневната заболяемост достигна 285 на 100 000, което отрежда пето място на Балканския полуостров. Чехия е най-сериозно заболялата страна. С подобна заболяемост са и други страни – Словакия, Малта… дали ще достигнем върхове в тази трета вълна, зависи от всички нас. Прави впечатление доста голямата разлика между заболяемостта в страната. Днес щабът в Бургас е взел решение да отмени плановите операции в болницата. Там където има много лечебни заведения, но тези които са натоварени и поемат най-голямата тежест, трябва да имат възможност да приемат повече хора. Въпросът е 14-дневната заболяемост докъде ще стигнем. Наясно сме, че след него идва бразилски вариант, има неприятни съобщения за нигерийски вариант“, коментира доц. Кунчев.

Той се оплака и от твърдения, че от щаба плашили хората със съобщаването на цифрите.

„Всички имаме близки, които са заразени, семейства, които са загубили свой близък. По-голям е страхът, който се създава от конспиративни теории, с които се налага дас е борим ежедневно. Именно тези теории, които много бързо достигат до най-възрастните хора, там срещаме най-големите трудности“. По думите на здравният министър спасението на българския народ е във ваксините.

„Ако някой се опитва да използва тези данни, това за мен като лекар, граничи с престъпление“, завърши той.

- реклама -