Ангелов: На църква по празниците с маска и дистанция, да не се целуват иконите, върбови клонки ще се раздават извън храма

Вярващите да не целуват иконите. Върбовите клонки на Цветница да се раздават извън църквите.

Това заяви здравният министър в оставка Костадин Ангелов, който заедно с доц. Ангел Кунчев отправиха препоръките към Църквата по повод предстоящите празници.

Ангелов препоръча на Лазаровден, Цветница и Великден в храмовете задължително да се спазва физическа дистанция от поне 1,5 метра и вярващите да носят предпазна маска. Изключение се прави за свещениците. Трябва да се осигурят дезинфектанти, както и да се извършва дезинфекция на храмовете, регулиране на потока хора, да се отварят прозорците по възможност и да се обособят отделни коридори за вход и изход на миряните.

Достъп до храма хората ще имат, ние им препоръчваме това да става в моменти и часове, когато няма струпване на хора, отчете държавният главен здравен инспектор.

Полицията ще следи за спазването на мерките.

Доц. Кунчев уточни, че тези препоръки се отнасят и за посещенията на заведения за хранене.

Посещенията в школи се разрешават от утре. Ще се увеличи броя на класовете, които да учат в клас.

Позволяват се спортни състезания на открито.

От утре се разрешава присъствието на публика на стадионите и там, където се провеждат спортни състезания на открито. Капацитета на заетост обаче не може да надхвърля 30%, но не повече от 1000 души на сектор.

От 1 май в България ще се влиза с ваксина, отрицателен тест и документ за преболедуване.

3 възможности за влизане в страната ще им от 1 май с оглед на старта  на туристическия сезон, съобщи още министър Ангелов. Това ще са сертификат за завършена ваксинация, но той ще се приема, ако са минали 14 дни от втората доза, както е в Гърция. Вторият вариант ще е с троицателен PCR или антигенен тетс, като министерството ще публикува и кои видове антигенно тетсове ще приема, за които е доказано, че се релевантни. Третият вариант ще е с документ за преболедуван COVID, но не по-рано от 6 месеца преди влизането в страната.

- реклама -