Ангелов: Хакери са опитали да разбият системата за онлайн записване за ваксина

Тежка хакерска атака е имало тази сутрин срещу системата за електронно записване за имунизация his.bg, съобщи във Велико Търново министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. По думите на министъра, който в момента е в отпуск заради предизборната кампания, Информационно обслужване е удържало и няма пробив.

„Всичко е абсолютно съхранено и нямаме никакъв достъп до базата данни. Но какво се случва, каква е идеята? Какво ще постигнат хората, които се записват за ваксина и не идват в този ден и час, и са едни и същи вече лица? Каква е тази цел? Това ли е хуманност, това ли е нашето разбиране за решаване на проблема. Ето с такива хора се борим, но аз вярвам, че разумът ще надделее“, каза проф. Ангелов.

Според него ваксинационният процес върви изключително добре и интересът е голям. В рамките на част и половина след отварянето на системата в за електронно записване в четвъртък имало 10 000 заявки. „В момента те минават 30 000, като само от Великотърновска област към сутринта записаните бяха 400“, отчете проф. Костадин Ангелов.
- реклама -