Ангелкова: Все повече туристи проявяват интерес към почивки извън силния сезон

„Анализите показват, че има изключително голям интерес за почивки и ръст в „крилата“ на сезона, който е в рамките от 7 до 15 процента – април, май, октомври и ноември.“ Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на „Ваканция и СПА Експо“ в Интер Експо център.

„Това основно се дължи върху фокуса, който имаме за културно-историческия, балнео- и СПА туризма, който и тази година е акцент на изложението, винено-кулинарния туризъм, допълни Ангелкова. Тя заяви, че тази година ще продължи надграждането на тези усилия и с нови дестинации с религиозни маршрути, които предстои да бъдат разработени.

През изминалата 2019 г. повече от 9,3 млн. са чуждестранните туристи, посетили България, което е 0,4 на сто ръст.

Това са цифри, които говорят за добре свършена работа с добър туристически продукт, каза министърът. Тя изтъкна, че над 27 млн. нощувки са направени през 2019 г., което е ръст над 2 процента. Над 5,9 на сто повече българи са пренощували в местата за настаняване в България. Това показва, че макар и с малки стъпки, с общи усилия и с фокуса на ведомството върху насърчаването на вътрешния туризъм има ръст на броя на българите, които са избрали родината за почивка и ваканция със семействата си, заяви министърът.

Тя увери, че и тази година ще продължат усилията за надграждане на постигнатото не само със съвместни кампании за насърчаване на вътрешния туризъм и показване на богатствата на страна ни, но и с интегрирани международни кампании на целевите пазари за България.

До месец се очаква представители на туристическия бранш и на ресорното министерство да подготвят предложения за промени в Закона за туризма.

С тях се предвижда да отпадне изискването за затваряне на интернет платформите, ако на тях се предлагат апартаменти, които са без регистрация в общините и системата ЕСТИ. Това стана ясно от коментар на министър Ангелкова пред журналисти след откриването на туристическата борса.

В края на миналата година депутати предложиха освен нарушителите, да се наказват със затваряне и самите платформи, напомни министърът и допълни, че в момента все още няма общ европейски регламент за краткосрочното отдаване на апартаменти през тези платформи.

Всички апартаменти за гости, стаи за гости са длъжни да се регистрират в общините и в системата ЕСТИ.

Ако ги няма там, значи извършват незаконна дейност, ако ги няма там, но ги има в платформите, подлежат на глоба или имуществена санкция, коментира министърът и уточни, че съществуващите и в момента в ресорния закон административно-наказателни разпоредби ще останат.

- реклама -