Николина Ангелкова

Ангелкова: Внасяме питане в НС за бежанците настанени в хотелите на Черноморието

През следващата седмица парламентарната група на ГЕРБ ще подготви и ще внесе в сряда в Народното събрание питане какво ще се случи с украинските бежанци, настанени в хотели по Черноморието,

с оглед започващия летен туристически сезон,

каза днес във Варна Николина Ангелкова, заместник-председател на парламентарната комисия по туризъм и бивш ресорен министър, цитирана от БТА. В крайморския град тя участва в кръгла маса, посветена на проблемите пред сектора.

Правителството трябва да даде бърз

и точен отговор какво ще се случи с тези хора, които са основно жени и деца, преживели невероятен стрес заради военните действия, допълни Ангелкова. По думите й в момента по тази тема няма никаква яснота, няма решение на управляващите, а

накрая хотелиерите ще излязат виновни,

че гонят бежанците, за да посрещат туристите. Ангелкова коментира, че по Северното и Южното Черноморие са настанени десетки хиляди украинци и е ключово кабинетът да каже какво ще прави, особено ако вече настанените не искат да се местят.

Туризмът се нуждае от държавна подкрепа,

но лошото е, че това няма да се случи, каза още Ангелкова. Според нея управляващите смятат, че секторът е достатъчно добре финансиран и мерките за подкрепа на бизнеса ще бъдат спрени. Позицията на Ангелкова беше, че управляващите не са готови да предприемат реални действия и за компенсиране на отлива от руски и украински туристи по Черноморието с гости от други страни.

Зам.-председателят на парламентарната комисия

по туризъм отправи критики към кабинета и за споровете около избора на гуверньор на БНБ. Това е много отговорна институция и не може да се ползва като разменна монета за тяснопартийни интереси, посочи Ангелкова. По думите й ГЕРБ все още няма решение кой от кандидатите за поста ще подкрепи, защото изчаква първо да се разберат помежду си членовете на управляващата коалиция. С поведението им в момента обаче страната ни става смешна пред европейските партньори, смята тя.

- реклама -