Ангелкова, туризъм, чартърни полети, контрол

Ангелкова: Субсидирането на чартърните полети ще удължи сезона до края на октомври

„Към момента планираните чартърни полети от 25 юни до края на септември за Летище Бургас са над 10 000, а за Летище Варна са над 6400“.

Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

По думите й субсидирането на седалка за чартърните полети дава възможност да се продължи летният сезон до края на октомври месец.

„Надяваме се да се реализира един добър туристически сезон в тази криза“, уточни министърът на туризма.

„Предвидили сме редица срещи и дискусии с представителите на водещите туроператори, така че максимално да следим общия туристопоток и интерес към България’, обясни тя.

„Позитивно е отношението към пазар България. То е е свързано и с важната мярка, която Народното събрание гласува, възможността за субсидиране с 35 евро на седалка за чартърните полети, което дава възможност летния сезон да се удължи до края на октомври. В средата на юли ще можем да потвърдим от кои пазари ще бъдат реализирани полети дотогава“, уточни Николина Ангелкова.

Безкомпромисен контрол ще правим след началото на летния сезон.

Министър Ангелкова добави, че са провели всички срещи с контролните органи, за да могат да се уверят, че туристическият продукт, който ще бъде предлаган е на високо ниво.

Чакаме указания от ЕК за пазарите от трети страни, извън ЕС, а именно за Русия, Украйна, Молдова, които посещават България като туристическа дестинация и не само, подчерта Ангелкова.

„Преди да стартира туристопотока, епидемичната обстановка ще бъде съобразена и ще преценим какви мерки да вземем за туристите от Русия“, обясни Ангелкова на въпрос на медията ни дали ще се предприемат някакви мерки за идващите от Русия туристи, където ситуацията с коронавируса е доста усложнена.

Ангелкова обясни, че на плажа на Слънчев бряг е била допусната техническа грешка за стойността на чадърите и шезолонга. „Само един клиент е заплатил тази сума, всички други клиенти са заплатили 4 лв. за чадър и 4 лв. за шезлонг. Предупредили сме, че при повторно такова нарушение глобата е 50 000 лева“, но министър Ангелкова даде да се разбере, че такава в случая няма да бъде наложена.

„Това, което те казват е, че техният служител, който е новоназначен, не е бил информиран и е объркал, съответно се е получила тази техническа грешка, за което се извиняват. Няма как втори подобен случай да бъде допуснат“, увери Ангелкова.

Николина Ангелкова призова хотелиери и ресторантьори да спазват стриктно закона, тъй като ако извършват неправомерни действия, те накърняват имиджа на цялата страна като туристическа дестинация.

„Информацията, която имаме, е, че между 60 и 70% от хотелите на Слънчев бряг и на Златни пясъци ще отворят“, каза още министърът на туризма.

Опашките от българи на границата с Гърция, избрали да летуват в южната ни съседка, министър Ангелкова коментира така: „Колкото българи отиват в Гърция, толкова гърци посещават България, на годишна база“.

 

- реклама -