Ангелкова

Ангелкова: Русия е сред най-важните генериращи пазари за българския туризъм

Руската федерация е сред най-важните генериращи пазари за българския туризъм и оказва съществено влияние върху диверсификацията на услугите в сектора. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на работна среща с посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров. На разговорите присъстваха и представители на руския и българския бизнес, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

През миналата година и до момента Русия заема пета позиция в класацията за входящ туризъм у нас като брой посещения. През 2017-а те са били близо 558 000, а през първите десет месеца на 2018 г. – над 496 000.

Участниците в дискусията обсъдиха различни мерки и инициативи за увеличаване интереса на туристите от двете страни.

Имаме редица съвместни инициативи както за културно-исторически и поклоннически маршрути, така и за стимулиране на организирания детския отдих, посочи министър Ангелкова. Тя припомни, че заедно с посланик Макаров са провели обиколки из детските лагери по родното Черноморие, за да се провери качеството на услугите и сигурността на пребиваването на подрастващите. Руската страна винаги е подчертавала, че България се предпочита като дестинация от руснаците и за това, че е безопасна и спокойна дестинация, която предлага голямо разнообразие от зимен, летен и специализиран туризъм, каза Ангелкова.

Можем да си сътрудничим още по-активно за стимулиране интереса на руските туристи към балнео-, СПА и уелнес пакетите, както и към фестивалния и поклонническия туризъм, посочи още министърът.

Посланик Макаров посочи сигурността на туристите като основен акцент в двустранните отношения в сектора. Той оцени високо работата на министерството и на българските дипломати, които създават благоприятна среда за пребиваване на руските туристи.

- реклама -