Ангелкова

Ангелкова: Проверките в Слънчев бряг не бяха координирани

Министърът на туризма Николина Ангелкова: Проверките в Слънчев бряг не бяха координирани. Според нея равносметката от тези акции ще се отразят и на следващия летен сезон

„Мислим за диалог и за това, да се намери баланс. Проверките по Черноморието трябва да не вредят на имиджа на курортите ни”, каза министърът на туризма Николина Ангелкова по повод акциите в заведенията по морето и протестите на собствениците на заведения в Слънчев бряг.

Слънчев бряг, сн. „Mirror“

Според нея равносметката от тези проверки ще се отразят и на следващия летен сезон. „Трябва да се реши статутът на националните ни курорти. Сега не се прави разлика между община и курорт”, добави тя.

„С определянето на статута на националните курорти ще може да отговорим на нуждите на туристите, които почиват в тях и на бранша. Регулацията ще бъде въведена с промени в Закона за туризма, като измененията трябва да са готови до октомври. Определянето на статута ще регулира всяка дейност, както инфраструктурата, така и архитектурната визия и градоустройствените параметри. Освен това ще се регламентира шумът. Могат да бъдат обособени отделни зони за отдих, за забавления и за търговия“, уточни министърът. Тя посочи, че във всички туристически държави има известни курорти за забавление, както и определени места за семейна почивка, така трябва да е и в България.

Ангелкова чадъри плаж Равда-Академика

По думите й правилата трябва да се спазват, но е важен и начинът, по който се правят проверките. „Те не трябва да вредят на българския туризъм. Резултатите ще ги видим една година по-късно”, заяви министърът на туризма.

Ангелкова заяви още, че България става утвърдена туристическа дестинация и вече не нискобюджетна страна за туризъм

Тя уточни още, че акцията на вицепремиера Валери Симеонов не е била координирана с нея. Попитана дали е говорил със Симеонов за акцията, тя отговори, че все още не е имала възможност да говори с него.

Валери Симеонов Калиакра среща

„Очакваме успешна туристическа година. Целта ни е да имаме устойчивост в сектора”, каза Ангелкова.

Относно протестите на плаж „Корал” тя заяви, че тя е присъствала само на една проверка. Това е станало през деня и тя недоумява защо я обвиняват в арогантно и агресивно поведение. „Ние проверяваме плажа, а не хората, които къмпингуват там. В момента работна група с представители на всички заинтересовани страни работят по създаването на правила за къмпингуването. Очаква се тя да бъде готова с конкретни предложения през септември”, каза министърът на туризма.

- реклама -