Ангелкова, продуктово зониране, Закон за туризма

Ангелкова: Продуктовото зониране отпада заради неясноти

„Помолих народните представители да внесат текстове за отпадането на продуктовото зониране. Сега се надявам с разработването на Наредбата за статута на националните курорти, да залегнат всички елементи, които са важни за функционирането на всеки един национален курорт“.

Това каза пред журналисти в парламента министърът на туризма Николина Ангелкова по повод приетите на второ четене промени в Закона за туризма, предава БТА.

Министър Ангелкова коментира, че наредбата следва да бъде готова в рамките на шест месеца, а отпадането на продуктовото зониране, се е наложило заради неяснотите, които би породило въвеждането му.

„Нашите национални курорти в момента, в който са създавани, не са предвиждали такова зониране, макар и то продуктово, би изисквало допълнителни дейности, свързани с устройството на територията“, коментира Ангелкова. По отношение на наредбата, министърът обясни, че в нея са фиксирани основните права и задължения на всички субекти, които ще работят на територията на националните курорти. Ангелкова ги определи като „лицето“ на българския туризъм и обясни, че това е най-важната промяна, която се въвежда със законодателните промени.

Министърът коментира и спорните промени, свързани с отдаването под наем на апартаменти и места за настаняване през онлайн платформи като Airbnb. „Между първо и второ четене се наложи да бъде определен изключително лек режим на регистрация на апартаменти и стаи за гости, които бяха изведени в отделна категория клас „В“, каза Ангелкова и коментира, че така режимът на регистрация ще бъде облекчен.

Относно предложението общините да реинвестират част от средствата, постъпили като приходи от националните курорти, обратно в тях, Ангелкова каза, че до момента те не са изразходвали почти никакви средства за тях, а в същото време се явяват един от основните източници за приходи в бюджета от туристически данък. С това предложение в рамките на бюджета, който имат, общините ще могат да инвестират обратно средства в курортите по решение на Общинския съвет, обобщи министър Ангелкова.

- реклама -