Ангелкова празниците райониране, туризъм

Ангелкова предложи да отпадне прекатегоризацията на хотелите и заведенията

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще предложи на представителите на бизнеса да бъде премахната прекатегоризацията на местата за настаняване и заведенията за хранене. „Считам, че хотелиерите и ресторантьорите, които работят и спазват закона, трябва да бъдат облекчени, а не на всеки 5 години да подготвят огромен обем документи“, посочи Ангелкова пред БНТ.

Министърът на туризма съобщи, че се обмисля възможността категоризацията на местата за настаняване да бъде комплексна, а не да се категоризират отделните обекти вътре. Така няма да се стига до ситуации, в които да има хотели с четири звезди, а ресторантите вътре да са с две звезди. Това ще спести време и средства за бранша. „Допълнителното облекчение, което предвиждаме, е голяма част от документите, които се изискват, да бъдат набавяни по служебен път от екипа на министерството“, каза министър Ангелкова.

По думите й всички дейности за приемането на програмата за националната реклама през 2018 г. са стартирани. Акцентира се върху рекламата по целеви пазари, съвместната работа с водещи туроператори, представянето на България на международни туристически изложения и тематични форуми. Русия е основен целеви пазар за страната ни, потвърди министърът и коментира, че е предложила на руския посланик Анатолий Макаров заедно да посетят националните курорти и детски лагери, за да се увери лично в тяхната готовност.

Относно контролните дейности по морските плажове, министър Ангелкова коментира, че телефонът, на който могат да се подават сигнали в Министерството на туризма, функционира и вече има подадени сигнали.

През това лято ще се правят съвместни изненадващи проверки с КЗП, Агенцията по безопасност на храните и РЗИ.

- реклама -