Ангелкова поиска от ЕК да се удължи мярката 60/40 за туризма

Да се удължи мярката 60/40 за туристическия бранш поиска депутатът от ГЕРБ и ексминистър на туризма Николина Ангелкова. Това стана ясно от неин пост във Фейсбук. Ето какво написа Ангелкова:
В качеството ми на заместник-председател на Комисията по туризъм към 47-мото Народно събрание изпратих писмо до European Commission с

искане за разглеждане на възможностите

за удължаване действието на мярката 60/40 за туристическия сектор у нас. След редица разговори с представители на туристическия бранш в лицето на ресорните неправителствени организации и сдружения, е ясно, че

мярката 60/40 за подпомагане

на работодателите в сектора, подпомага заетостта и е сред работещите механизми, спомагащи за оцеляването на туристическия бизнес. 60/40 е сред най-широко използваните мерки в България, осигурявайки спасителен пояс на туристическия бизнес в кризите в следствие на пандемията и от войната в Украйна.
Писмото е адресирано до г-жа Маргрете Вестагер, изпълнителен заместник-председател на ЕК с ресор „Европа, подготвена за цифровата ера“. Г-н Никола Шмит, комисар по Работните места и социални права. Г-н Тиери Бретон, комисар по Въпросите на вътрешния пазар. И г-жа Мария Габриел, комисар по Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж.
Целта е европейските комисари да бъдат информирани, че финансирането по мярката

ще бъде прекратено от настоящото българско правителство

на 30 юни 2022 г., както неведнъж публично бе декларирано от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев. Това е единствената работеща мярка, която в момента реално подпомага сектор „Туризъм“ с директен ефект върху туристическите предприятия. Ефективността й е безспорна, тъй като бе продължавана няколко пъти, след въвеждането й през 2020 г. от кабинета „Борисов“.
- реклама -