Ангелкова: Панаирът за преместваемите обекти уврежда имиджа ни като туристическа дестинация

Панаирът за преместваемите обекти се прави в началото на летния сезон и изключително много уврежда имиджа на българската държава като туристическа дестинация.

Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на засаданието на Комисията по туризъм във връзка с обвиненията на вицепремиера Валери Симеонов, че 5 заведения в „Слънчев бряг юг“ са незаконни.

Не мога да си обясня мотива. Това са факти и обстоятелства, които са известни и същият панаир беше и миналата година“, допълни Ангелкова. По думите й всеки един, независимо какъв пост заема, ако смята ,че има някакви нарушения, да сигнализира компетентните органи. „Това по никакъв начин не подпомага имиджа на българския туризъм. Озадачена съм, че всяко лято се прави едно и също, от миналото насам“, заяви Ангелкова.

Тя посочи, че миналата година е имало същата драма за същите обекти на „Слънчев бряг юг“.

„Същият вицепремиер изпрати сигнал до РДНСК за тяхната проверка“, коментира Ангелоква. Тя точни, че след като РДНСК прави проверка на всичките въпросни заведения констатира, че проверените на място обекти са разположени на ситуираните от схемата места на пясъчната ивица.

Всеки един от обектите след като е посочен в схемата, която аз одобрявам съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и отива при главния архитект на съответната община, на чиято територия е разположен плажа, който дава разрешение, за поставяне съгласно изискванията, които има там. Всичко, което по някакъв начин е свързано с някакви съмнения, че нещо се нарушава или не се нарушава, има си компетентни органи. Това е съдът, прокуратурата, които следва да направят своята проверка“, каза тя и посочи, че след като това се случи ще се затвори съответния казус.

Думите на Ангелкова дойдоха минути, след като разбра, че  Валери Симеонов дава министерството на прокуратурата. 

Преди началото на заседанието Ангелкова коментира и пред журналисти отношенията си с вицепремиера. „Аз не споря с Валери Симеонов“, каза тя и посочи, че неговите съветници са го подвели. „Много важно е да се  прочете трайната съдебна практика на съда, който е компетентен орган да прецени дали са извършени законосъобразни действия или не. Вицепремиерът не е компетентен орган. Компетентен орган е съдът“, каза още тя.

- реклама -