Ангелкова

Министър Ангелкова: Очакваме поне 5-6 млрд. приходи от поне 5 млн. туристи това лято

Очакванията за предстоящия туристически сезон са високи. Това посочи министърът на туризма Николина Ангелкова пред bTV.

„Миналото лято имахме 5,3 млн. международни туристи и 3 млрд. приходи от чуждестранен туризъм. Тази година очакваме да достигнем поне 5-6 млрд. приходи от поне 5 млн. туристи“, посочи Ангелкова.

Къмпингите ще се проверяват и това лято. Не знам защо тези, които къмпингуват, смятат, че са извън закона и не трябва да бъдат проверявани, допълни Ангелкова.

„И това лято ще има проверки, не смятам, че едни хора трябва да имат права над други хора. Тези хора, които къмпингуват „свободно” по плажовете, не искат да има регулация”, заяви тя.

Според нея именно заради „група хора на прекалено крайни позиции” работна група не е успяла да разработи облекчени регулации за създаването на къмпинги у нас.

„В момента по регулацията, която съществува, къмпингът едва ли не трябва да има разрешение за хотел. На пясъка е абсолютно забранено, но в гората до него е нерегулирано. Съгласно разпоредбата в Закона за туризма това също би следвало да е забранено, но не е разписано в закона. Важно е да се намери този баланс и да бъде регулирано“, категорична беше тя.

Относно хотелите, които се строят на пясъка по българското черноморие, Ангелкова обясни, че за някои има конкретни съдебни решения още от времето на приватизацията. Тъй като част от тях са частни, а по конституция частната собственост е неприкосновена, те няма как да бъдат разрушени.

- реклама -