Ангелкова, коронавирус, почивки, пътувания, Италия, Китай

Ангелкова: Очакваме по-добри приходи в туризма през 2020 г.

„Миналата годна беше трудна и изпълнена с предизвикателства. Благодаря на премиера Борисов и на министър Горанов за подкрепата към организирания туризъм. С тази подкрепа очакваме летният туристически сезон през 2020 година да бъде посрещнат с голяма стабилност.“ Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред БТВ.

Мястото на фалиралия британския туроператор „Томас Кук“ на българския пазар вече е заето от друг водещ британски туроператор.

Освен това и два водещи туроператора от Германия също ще водят чуждестранни туристи.

„Очакваме 2020 година да бъде със същите и дори по-добри приходи в туризма“, призна министърът на туризма.

„Днес е важен ден за туризма ни и по друг повод – страната ни за първи път започва да прилага механизъм, насочен към постигането на конкретни резултати в бранша, свързан с привличането на определен брой туристи.“, посочи Ангелкова.

Общата стойност на поръчката е 15 милиона лева. Предстои обявлението ѝ в държавния вестник на ЕС. Няма ограничения за процедурата. Механизмът ще се осъществи чрез обществена поръчка с четири обособени позиции – пазар Германия (предвидени са като бюджет 5 млн. лв. без ДДС); пазар Великобритания – 2,5 млн. лв.); пазар Вишеградска четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия – 3,75 млн. лв.); пазар Русия (1,25 млн. лв.).

 

Созопол мазут кораб потънал Мопанг

„Инициативата е изключително прозрачна и съобразена с изискванията на Закона за обществените поръчки и Европейската директива за обществените поръчки. Така отговаряме на очакванията на туристическия бизнес за осигуряване на повече средства за национална реклама“, подчерта министър Ангелкова.

Тя уточни, че средствата, които ще се дадат ще бъдат за реклама. „За нас е важно да се докаже, активността на туристите през туроператорите“, коментира Ангелкова.

Предвидените суми ще бъдат усвоени само при доказан резултат – ръст на организирани туристически посещения през сезон лято 2020.

Плащанията по договорите ще се извършват 15% авансово, а останалите 85% – след отчет от изпълнителя за конкретни постигнати резултати и одобряване от възложителя. Идеята на Министерството на туризма е механизмът да се приложи пилотно за Черноморието и ако се окаже работещ за повишаване броя на туристите, впоследствие да се разшири. С него се очаква притокът на туристи към страната ни да се увеличи с 200-300 хиляди души.

- реклама -