Ангелкова: Очакваме 5% ръст на туристите през този зимен сезон, основно от Гърция, Турция, Сърбия и Македония

Миналият зимен сезон имахме над 1.600 хил. туристи, което е 12% ръст в сравнение със сезон 2016-2017г. Сега очакваме около 5% ръст на база на нашите консервативни прогнози, като разбира се основно най-голям брой туристи очакваме от нашите съседи-Гърция, Турция, Сърбия и Македония. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в предаването „Седмицата“ в Дарик радио.

Регистриран е доста голям интерес и от британските туристи“, коментира още Ангелкова Тя изтъкна, че макар и с по-малък брой туристи имаме посещения от Израел, Русия, Австрия и Германия.

„Има ръст на туристите, защото от една страна българския туристически продукт с всяка една година подобрява своето качество. От създаването на Министерството на туризма през 2014 година, когато България беше опозната като евтина туристическа дестинация, сега големите тур-оператори ни представят като държава, която предлага добро качество на разумна цена“, посочи тя.

Според нея това подобрява рекламата за страната ни, но в същото време самият бранш полага големи усилия, за да подобрява качеството на предлаганите услуги.

„Голяма част от чуждестранните туристи, над 72% отсядат в четири-пет звездни хотели, докато посещават България“, изтъкна още тя. Според нея, за да бъдат изравнени туристическите посещения в България между летния и зимния сезон, трябва задължително да се инвестира в инфраструктурата на съоръженията. „Стартираме нова инициатива заедно с най-известните шеф готвачи в България да направим карта на най-известните фестивали, свързани с кулинарията.

Допълнително дадем възможност на туристите – български и чуждестранни, за да знаят в кой район какво събитие има. Интересът към столицата през последните 3-4 години изключително нарасна, особено за градския туризъм през уикендите“, съобщи министърът на туризма.

„Към момента за 2018 г. мога да направя обобщение с данните за първите 10 месеца на годината. За тях над 8,4 млн. чуждестранни туристи са посетили страната, което е с около 5,6% ръст, в сравнение с предходната година. Очакваме и цялата година да бъде с ръст около 5%, надявам се да достигнем до 9,1 – 9,2 млн. чуждестранни туристи за 2018 г.“, добави тя.
По думите й стоим доста по-добре на пазара от Сърбия и Румъния.

„Мисля, че Румъния за първите 10 месеци на 2017 г. има туристи в рамките на 5 млн. Сърбия също има около 4 млн. чуждестранни туристи. Този ръст не е тенденция“, поясни тя.

„Към момента България, за първите 10 месеца на годината, е на 10 място по ръст от всички държави членки на ЕС. Позицията е доста добра, миналата година бяхме на второ място като процент на ръста. Движим се успешно по отношение на устойчивост на дестинацията. Трета поредна година сме в топ 10“, обясни министърът.

- реклама -