Ангелкова: Няма да затваряме хотели, ако в тях има случай на коронавирус

Няма да се затварят хотели, в които е установен случай на заразен с COVID-19 турист. В такива ситуации действа алгоритъм, утвърден и с РЗИ в страната, за изолиране на болните в отделна стая. Това заяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя се срещна с представители на бранша от Варна и Добрич.

Благодарение на усилията на правителството и навременно взетите мерки, в момента сме в ситуация, в която можем да си позволим постепенното възстановяване на работата на сектора, допълни тя.

По време на срещата беше коментирана актуалната ситуация в сектора, подготовката за летните месеци и мерките, които трябва да се спазват при предлагането на туристически услуги, предвид пандемията от COVID-19. Тя разясни новите конкретни изисквания на държавата към бранша, които от вчера са факт.

„Сред най-важните теми, повдигнати от бранша на срещата е дали ще падне ДДС при туропеторските услуги. Към момента тази тема не се обсъжда“, категорична бе Ангелкова.

Как да функционират градските хотели без градини е едно от питания на бизнеса, които към момента са останали без отговор. Пред бизнеса Ангелкова изрази надежда, че скоро ще има облекчения в посока конферентен и конгресен туризъм. Кой ще плаща карантината в хотела на заразен гост, е друго от питанията, поставени по време на срещата.

За да стартираме активен летен сезон от 1 юли, е необходимо да се спазват стриктно всички мерки, припомни тя.

Ситуацията е изключително динамична и за да няма излишна спекулация и заради многото неизвестни в сектора, всичко това, което предвиждаме е към днешна дата. Зависи от епидемичната обстановка в страната. Важно е как се движи кривата и как се спазват мерките, за да продължим напред, допълни Николина Ангелкова.

Предстои новите промени за плажовете да бъдат приети до 23 май.

В момента ресорното министерство очаква от концесионерите на плажовете предложения за намаление на цените на чадъри и шезлонги. Идеята е концесионните такси да се намалят пропорционално на цените на плажните принадлежности. Ангелкова припомни и предвидените промени по отношение на разполагането на чадъри и шезлонги – за един чадър с два шезлонга се предвиждат 20 квадратни метра площ.

На срещата с туроператори, хотелиери и собственици на заведения от Североизточна България присъстваха и представители на здравната инспекция в морския град, ОД на МВР, представители на дирекция „Туризъм“ към Община Варна, както и областния управител на варненска област, Стоян Пасев.

- реклама -