Ангелкова, криза, туризъм

Ангелкова: Надявам се, летният сезон да стартира в началото на юли

„Не е вярно, че работя срещу бранша и организациите, разбирам напрежението. Секторът е един от най-засегнатите в момента. Състоянието е много тежко, той беше първият засегнат и буквално в момента не функционира. Тези две асоциации представляват част от туроператорите в страната. Секторът обхваща не само тях, но и ресторантьори, хотелиери и други“.

Това заяви в ефира на Нова телевизия министърът на туризма Николина Ангелкова.

Туристическият бранш поиска нейната оставка. Причините – липсата на стратегия за работа в извънредното положение и на диалог с отрасъла.  Освен това, от бранша смятат, че взетите мерки към момента са неадекватни, а вече става късно за спасяването му.

„Напрежението го има и то е разбираемо на фона на тази криза, която никой не очакваше и която спря сектора. Има щаб за туризма, който е създаден още на 3 февруари. Много е важен балансът между всички засегнати в сектора. Няма как за едни хора, които искат на всяка цената тези мерки да работят, да отговаряме само на техните искания. Много е важно да се намери този баланс.  Нека не гледаме на туризма като сектор, който е встрани. Той е част от българската икономика и е най-засегнатият сектор. Мерките на правителството касаят и него, включително възможности за безлихвени заеми“, обясни тя.

Ангелкова подчерта, че голяма част от оперативните програми са насочени към засегнатите икономически сектори, какъвто е и туризма.

Предстои да се изготвят грантова схема за средните и малки предприятия. От тези нови мерки ще могат да се възползват ресторантьори, хотелиери, туроператори.

За нея на първо място са здравето и живота на хората.

„Над 12 000 потребители са членове на потребителската организация. 48% от подалите заявления за мярката 60/40 са от туристическия бранш. Всяка една мярка се обсъжда между министрите и асоциациите. Важно е да се осигури глътка въздух и за работещите.

Работи се по мярка, която да стартира веднага след  падане на извънредното положение, която да подпомогне работниците. За мен е важно да си върша работата. Със сигурност с колегите не сме перфектни и всеки ден има необходимост от промяна в мерките“, добави още Ангелкова и отрече да има намерение да подава оставка.

Тя препоръча потребителите да се възползват от туристически ваучер за период от 24 месеца, а не 12.

Една от главните промени по отношение на туроператорите е, че веднага след отмяната на извънредното положение ще се обсъжда създаването на гаранционен фонд, който да не допусне втори път да се създаде сегашната ситуация с предплатените почивки, заяви Ангелкова.

Такова предложение имаше през 2016 г., когато се създаваше действащият Закон за туризма. Целта на гаранционния фонд е средствата да служат в подобни случаи. Тогава по-големите туроператорски фирми не пожелаха това и настояха лицензите да са валидни при сключена застраховка за отговорност на туроператора.

Надявам се, подготовката на летния сезон да започне в средата на юни и да стартира в началото на юли, заяви министърът на туризма.

- реклама -