Ангелкова: Mного плажове ще останат без стопани, ако не променим процедурата за концесия

За нас е важно самата процедура за отдаване на концесия да бъде ясна, проста, предвидима, прозрачна, за да може всички бъдещи стопани на морските плажове да участват и да имат възможност да стопанисват тези специфични обекти. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Министър Ангелкова взе участие в заседанието на парламентарната Комисия по регионална политика и благоустройство, на което депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за концесиите. С тях се предвижда процедурите за концесиониране на морски плажове да се извършват по реда на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Причината – обстоятелството, че от 1 януари 2019 г. морските плажове се отдават по Закона за концесиите, затруднява процедурата и създава риск голяма част от морските ивици да останат неохраняеми.

„Ако ние не организираме специален ред за провеждане на тези процедури, рискуваме голяма част от морските плажове да останат неохраняеми и без стопани, което ще доведе до една несигурност по отношение на организирания туризъм“, категорична бе министър Ангелкова. „За да може Министерството на туризма да продължи да върши своята основна дейност, свързана пряко с летния ни туризъм, не необходимо процедурата да бъде уредена по специалния закон, какъвто е Закона за устройството на Черноморското крайбрежие“, допълни тя.

Министър Ангелкова подчерта още, че съществува правен вакуум за управлението, мониторинга и контрола заради спряна от съда наредба, което препятства работата на министерството в тази посока. „Общият ред в Закона за концесиите е изключително тежък по отношение на тези обекти. Те са приравнени с концесиите на летища, пристанища и т.н., които изискват много по специфични и тежки условия, с оглед на техния стратегически характер“, коментира министър Ангелкова.

- реклама -