Ангелкова Сачева Желязков

Ангелкова: Министерството предлага мярката 60/40 да стане 80/20 за туризма

„Летният сезон ще бъде изключително тежък“.

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на кръгла маса на тема: „Мерки за преодоляване на вредните последствия от извънредното положение, вследствие от пандемията COVID-19 в секторите автобусен транспорт, туроператорска и турагентска дейност“. Тя беше организирана от Конфедерацията на автобусните превозвачи и Българската асоциация на туристическите агенции..

От днес страната ни е отворена за пътувания с 34 държави без да се изисква карантина.

Първите заявени чартърни полети към България са от 25-ти юни от Холандия и Германия.

Пазар „Полша“ ще стартира от началото на юли месец, каза още министър Ангелкова.

По отношение на мерките в подкрепа на бранша тя напомни, че се обсъжда създаването на гаранционен фонд, което ще стана чрез законодателно предложение в Закона за туризма.

Министерството на туризма предложи мярката 60:40 в подкрепа на бизнеса, потърпевш от коронавируса, да се трансформира в 80:20 за туризма. Предложението се подготвя с перспектива да действа от 1 юли и благодаря на всички колеги министри за разбирането към сектора

Нужни са общи усилия на държавата и бизнеса, за да върнем доверието на туристите и интереса им към пътуване и почивка.

До седмица започва популяризиране на страната ни по BBC и CNN. Водещото послание е, че България е сигурна и безопасна дестинация и е една от дестинациите, които се справят най-добре с последиците от COVID-19 по отношение на здравето. Това я прави едно от сигурните места за пътешествия в световен мащаб.

Ангелкова съобщи, че по ОПИК – по мярка за микро- и малки предприятия, за грантова подкрепа от 3 до 10 000 лева са одобрени 361 проекта за туроператори и 95 за туристически агенти. Секторът ще може да се възползва и от мярката за средни предприятия по ОПИК.

Друга мярка за туроператорите, свързана с последните промени в Закона за здравето, е за възможността за субсидиране с 35 евро на седалка за чартърните полети. Мярката и указанията за ползването й са готови, предстои финално съгласуване с МФ и нотификация от ЕК. Идеята е мярката да стартира за този сезон и целта е тя да важи още две години – 2021 и 2022 г., допълни министърът.

- реклама -