Ангелкова

Ангелкова: Кадрите в туризма остават сред главните приоритети в работата на министерството

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с директора на Професионалната гимназия по туризъм в Самоков Борислава Хаджийска. В учебното заведение се подготвят 250 деца от VII до XII клас и се провеждат стажове на реални работни места в България и чужбина.

Полагаме много усилия за поддръжка на материалната си база и модерното образование на младите хора, подчерта Хаджийска. Ангелкова изтъкна, че е изключително важно какви хора работят в туризма, защото от техните професионални умения зависят качеството на предлаганите услуги и имиджът на страната ни.

Министерството работи по създаването на Център за квалификация и преквалификация на изпълнителски кадри, допълни тя. Той ще е към Министерството на туризма, а подобни школи има в Испания, Португалия и Франция, чийто опит може да е много полезен и у нас. Стартираме пилотна инициатива с Министерството на образованието и науката в тази насока, добави Ангелкова.

Тя акцентира, че темата за кадрите в туризма остава един от главните приоритети в работата на Министерството на туризма. Основната липса на специалисти в сектора е най-вече за изпълнителските позиции.

Създаден бе и Междуведомствен съвет за кадрите в туризма с участието на всички заинтересовани страни, който също съдейства за преодоляване на недостига от достатъчно квалифицирани служители, припомни Николина Ангелкова.

Министерството ще си сътрудничи с гимназията по туризъм, за да популяризира дейността й. Училището внедрява за първи път не само в община Самоков, но и в София област дуалното обучение чрез работа. То се осъществява на реално работно място във висококатегорийни хотели и ресторанти в Боровец и Самоков. За времето на работа учениците получават възнаграждение. Така те имат възможност да попаднат в реална среда сред професионалисти от бранша.

- реклама -