Ангелкова и Захариева обсъдиха разрешенията за сезонните работници в туризма

Възможностите за получаване на разрешение за пребиваване от сезонни работници без наличие на виза тип „Д“ в туризма от трети страни обсъди министърът на туризма Николина Ангелкова с Екатерина Захариева, заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Качеството на българския туристически продукт е в пряка връзка с осигуряване на достатъчно подготвени изпълнителски кадри, е подчертала министър Ангелкова. Недостигът им през активните сезони поражда необходимостта да се намери решение на казуса как наетите вече у нас чуждестранни служители да могат да получат това разрешение. Така те ще могат да изкарат целия летен сезон, без да се налага да се връщат в страните си, за да кандидатстват за нова виза. Често тези хора търсят работа у нас за най-активния период в туризма от средата на май до средата на септември, но в много от случаите разрешените им досега месеци за пребиваване изтичат в разгара на сезона, уточнява Ангелкова.

Друга важна тема, която е била обсъдена по време на разговора и с оглед на активността на България по инициативата „16+1“, е издаването на визи за туристи от далечни и перспективни пазари като Китай и Индия.

Те заявяват все по-голям интерес към страната ни и Балканите. Според министър Ангелкова трябва да се използват възможностите за създаване на изнесени визови центрове в тези региони предвид местоположението им. Ние първи инициирахме и стартирахме разработването на съвместни балкански маршрути, защото идвайки тук, тези туристи желаят да обиколят няколко държави в региона. Работим съвместно за по-бързото издаване на визи за китайските туристи, както и за откриване на аутсорсинг центрове за целта, е казала още министър Ангелкова.

 

- реклама -