Слънчев бряг незаконни обекти Валери Симеонов Николина Ангелкова

Ангелкова и Симеонов се заемат с промяната на облика на Слънчев бряг, незаконните обекти ще бъдат премахнати

Незаконните обекти в „Слънчев бряг“ са много сериозна пречка за нормалния туризъм, както и за по-голяма доходоносност на целия бранш.

Това каза вицепремиерът Валери Симеонов. Той беше в „Слънчев бряг“, където заедно с министъра на туризма Николина Ангелкова се срещнаха с ръководството на „Слънчев бряг“ АД и хотелиери.

Той обясни, че ще контролира събарянето на незаконни обекти в „Слънчев бряг“ с огромно удоволствие.
Това е стара моя кауза, добави Симеонов. Той заяви, че „Слънчев бряг“ трябва да бъде комплексът на широките улици, на зелените площи, на големите плажове и на истинския туризъм. Премахването на незаконните преместваеми обекти ще продължи. До момента са премахнати няколко десетки, информира вицепремиерът.
Най-сериозния проблем е нелицеприятната гледка, когато на плажа багери събарят до плажуващите туристи. Ето това не трябва да се допуска, защото носи негативи на туризма, добави Симеонов.

 
Това, което може да бъде премахнато до началото на същинския сезон ще се направи. Есента акцията с премахването на незаконните обекти продължава, категоричен бе Симеонов.

Всеки трябва да спазва задълженията си, за да има ред и да бъдат гарантирани сигурността и комфортът на туристите в Слънчев бряг. Нашата цел е в рамките на този мандат да започне да се променя обликът на курорта.

Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

Министърът подчерта, че статутът на националните курорти е специфичен. „Необходимо е да има еднакви правила, свързани с инфраструктурата, благоустройството, рекламата, разходването на средствата“, посочи Ангелкова.

„Мога да ви уверя, че както сме коментирали и по време предишни срещи, ще продължим с премахването на незаконните обекти. Ако обстоятелствата го налагат, ще бъдат и затваряни, за да не се извършва търговска дейност“, подчерта министър Николина Ангелкова.

Тя каза още, че „туризмът е ключов сектор, затова за нас топ приоритет е изграждането на четирилентовия път Бургас-Слънчев бряг“. По думите й всички процедури са в достатъчно напреднал етап, за да може скоро да стартира работа по отсечката.

Николина Ангелкова коментира, че един от най-големите проблеми е липсата на квалифицирани кадри. В тази връзка тя съобщи, че миналата седмица на среща с министъра на труда и социалната политика Бисер Петков е предложила техническото време за регистрация на сезонни работници от трети страни за работа в страната до 90 дни да бъде намалено. Ще бъде създадена организация за по-бързото обработване на документите и регистрацията да се извършва в по-кратък срок от нормативно заложения, който е 15 дни.

- реклама -