Ангелкова

Ангелкова и министрите на туризма от ЕС обсъждат мерки за пострадалия от COVID-19 сектор

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще участва в среща на високо ниво с министрите на туризма от държавите членки на ЕС на тема „Въздействията на разпространението на COVID-19 върху туризма“. Разговорите ще бъдат проведени под формата на видеоконференция в понеделник – 27 април, и участие ще вземат също така еврокомисарят с ресор „Вътрешен пазар“ г-н Тиери Бретон и г-н Зураб Пололикашвили, генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН.

Предвижда се по време на дискусията да бъдат коментирани конкретни предприети до момента мерки от държавите членки на ЕС и тяхната ефективност за смекчаване на негативните последици от COVID–19, както и ефективността на предприетите от ЕС мерки за ограничаване въздействието на разпространението на COVID-19 в сектор туризъм.

Очаква се участниците да обсъдят необходимостта от конкретно финансиране за отрасъл туризъм, създаване на възстановителен фонд на европейско ниво, както и създаване на неформална платформа за проследяване на различните мерки в отделните държави членки. Ще бъдат представени съществуващи или в момента разработвани национални планове за управление на кризи за туристическия сектор, както и необходимостта от въвеждане на такъв план на европейско ниво.

- реклама -