Ангелкова, туризъм, сезон, туроператори, чартъри,

Ангелкова: Големите туроператори не са анулирали резервираните чартърни полети от 15-ти юни

Големите туроператори не са анулирали резервираните чартърни полети от 15-ти юни нататък.

Това заяви в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова, като се позова на информация от летищата във Варна и Бургас.

„Стартирали сме разговори за поетапно отваряне на границите с нашите съседни страни, както и с Германия, Полша, Чехия, Словакия, скандивските страни. С всички, които са важни за нас, водим разговори от началото на тази тежка обстановка“, каза министър Ангелкова. Тя подчерта, че се надява, когато говорим за съседните страни, да имаме яснота и да стартираме с туристи, които с автомобилен транспорт да ни посетят.

Ние сме готови и по-рано да стартираме летния сезон, ако има такава възможност, подчертавам – при стриктно спазване на мерките на здравните власти.

Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова след работната си среща с представители на туристическия бранш от Южното Черноморие Сред обсъжданите теми по време на срещата бяха подготовката за летния сезон и работата на туристическите обекти при спазване на здравните и санитарните изисквания след отмяна на извънредното положение в България.

„Това, по което работим в момента, с оглед указанията на ЕК, е за поетапно възобновяване на пътуванията в рамките на вътрешните граници на Европейския съюз. Знаете, че, за да се случи това, на първо място е важно каква е епидемиологичната обстановка в страната. На първо място са живота и здравето на хората, и стриктно спазване на мерките, указани от здравните власти. В тази връзка веднага след като излязоха указанията на ЕК и по разпореждане на Премиера, всички ресорни министри сме стартирали незабавно работа да обсъдим възможността за поетапно отваряне на границите с тези държави, с които имаме еднаква епидемична обстановка и здравни мерки“, посочи министър Ангелкова. Тя уточни, че са започнати разговори с нашите съседни страни – Румъния, Гърция, Северна Македония, Турция, както и с Германия, Чехия, Полша, Словакия, скандинавските страни и други.

„Отварям една скоба – тези разговори не са започнати сега. Ние сме в непрекъснат контакт с колегите министри на туризма и с нашите партньори туроператори от целевите ни пазари още от началото на тази тежка обстановка“, посочи още Николина Ангелкова.

Тя подчерта, че основният принцип, по който се работи, е да няма дискриминация, а да има координирани и единни действия, които да важат еднакво за гражданите от всички тези страни.

„Надявам се да започнем първо с туристите от съседните страни, които, с автомобилен транспорт, могат лесно да ни посетят. С оглед и на спазване на мерките, които здравните власти изискват“, добави министър Ангелкова.

- реклама -