Ангелкова: До 1 октомври да се въведе базата данни в Единната система за туристическа информация – Видео

Министърът на туризма Николина Ангелкова представи единната система за туристическа информация (ECTI).

„След две годишно обжалване на процедурата по изработване на системата, днес вече може да ви представим единната система за туристическа информация. Тя обединява данните от НАП, МВР, общините и Министерството на туризма и местата за настаняване“, заяви Ангелкова и добави, че от утре ние стартираме въвеждането на базата данни, с която системата трябва да се напълни, след което хотелиерите ще могат да се регистрират в системата.

Тя подчерта, че министерството дава срок до 1 октомври да се въведе цялата база данни и уточни, че над 18 000 са местата за настаняване у нас. Ангелкова каза, че с цел правилното функциониране на системата са обърнали сериозно внимание и на контрола.

„Глобата за невъвеждане на данни е от 1000 до 3000 лв. при първо нарушение, при повторно санкцията става двойна, при трето преминаваме към заличаване на потребителя“, обясни министърът.

Една от целите на системата е да извади от сивия сектор много от местата за настаняване, които са напълно извън системата. Те не плащат данъци и вредят на бизнеса като цяло.

Предварителните прогнози показват, че в рамките на 3 години след въвеждането на системата приходите от нощувки трябва да се повишат с 20% спрямо сегашните стойности.

„Тази система е дълго чакана от всички, защото освен до изсветляване на сектора и това да имаме много по-голяма яснота какви са платените туристически данъци, от кого и съответно кога, ще имаме възможност да правим редица анализи, свързани с определянето на основните ни целеви пазари и съответно на туристите, които посещават нашата страна“, каза още Ангелкова.