Ангелкова Астрал Холидейз

Ангелкова: „Астрал Холидейз“ има валидна застраховка, няма риск за клиентите на фирмата

„Астрал Холидейз Интернешънъл“ АД има валидна застраховка със застрахователната компания „Уника“ АД.

Лимитът на полицата е 700 хил. лв. и е за срок до 14.11.2019 година.

Има валидна застраховка така, че да не са поставени под риск клиентите на „Астрал”, които са си закупили туристически пакети или други услуги от агенцията.

Това заяви на пресконференция министърът на туризма Николина Ангелкова по повод фалита на една от най-големите фирми-туроператори у нас.

Всички законови изисквания на туризма са спазени. Размерът на застраховката е 700 00 лева и ще покрие всички претенции. Застрахователят пое ангажимент спешно особено за клиенти, на които им предстоят пътувания до края на седмицата, да им заплатят претенциите и да преценят дали да осъществят пътуването си или не.

Максимално ще съдействаме на всички, така че да няма ощетени клиенти във връзка с обявяването на тази несъстоятелност, добави Ангелкова. Тя съобщи още, че след пресконференцията пътуват за Германия, а утре са им срещите с техния министър на туризма.

За мен фалитът е българският „Томас Кук” като история и мащаби.

Това заяви от своя страна изпълнителният директор на застрахователна компания „Уника” Николай Генчев.

15-те дни, които са споменати са максималният срок, гледаме максимално бързо да удовлетворим пострадалите клиенти. На хората, възнамеряващи да пътуват ще се постараем бързо да им възстановим парите. Да пъти беше споменато, че „Астрал” има покритие от 700 000 лева, мога само да похваля туроператора, добави Генчев. Могат да са спокойни и те, и ние, и всички клиенти, че ще получат финансово овъзмездяване на претърпените щети. Всеки клиент може чрез сайта или чрез телефонния ни номер на „Уника” да предяви претенциите си, каза още Генчев.

„Астрал“ е обслужил всичките си задължения.

Хората, които трябва да пътуват утре, почивките им са гарантирани. За клиентите, които имат планирани пътувания за четвъртък, петък и събота ще трябва да се обадят на застрахователното дружество „Уника“ да уточнят дали искат да пътуват или да им се върне цялата сума. Става дума за по-малко от 200 души. Към момента на почивка в чужбина са 51 човека.

В компанията работят 100 души, които ще бъдат съкратени.

Министерството на туризма нямат информация дали се очакват фалити и на други туроператори, съобщи Николина Ангелкова.

Дали ще има фалити ще стане ясно едва, когато изпълнителният директор официално обяви несъстоятелност.

- реклама -