Ангелкова хора с увреждания плажове закон достъп нарушения концесия неустойка

Ангелкова: 32 000 лева неустойка е наложена на концесионера на централния плаж в Слънчев бряг

На концесионера на плажа „Слънчев бряг – централен“ Министерството на туризма е наложило неустойка в размер на 32 000 лева заради нарушения.

Това съобщи в курортния комплекс министър Николина Ангелкова, предава БТА.

При проверка е установено, че на пясъчната ивица има изградени 6 бетонови площадки около заведения на плажа. Установена е и допълнителна търговска площ. При съвместна проверка с екип на РДНСК е констатиран асфалтов паркинг на плажа пред хотел „Европа“. Министър Ангелкова каза, че ще бъде прекратен договорът с концесионера на плажа „Слънчев бряг – централен“, ако в най-кратък срок не изпълни предписанията. С предупреждения заради драстични нарушения са и други десет плажа по Черноморието.

На плаж „Буджака“ в Созопол и плаж Равда са констатирани липса на спасители и медицинско обслужване.

Със същите нарушения са и четири ивици в Общините Бяла и Варна. Там е наложена глоба в максимален размер от 101 000 лева.

Ако нарушенията не бъдат отстранени концесиите ще бъдат отнети, заяви още министърът на туризма.

Южният плаж в курорта „Слънчев бряг“ е един от малкото у нас, където човек с увреждания най-пълноценно може да плажува, защото са осигурени абсолютно всички допълнителни изисквания за оборудване и съоръжения, каза още Ангелкова.

Тя информира, че плажът „Слънчев бряг – юг“ разполага и с плаваща количка за инвалиди.

Така веднъж стъпили на морския плаж, хората с увреждания могат да се къпят и в морето, каза министър Ангелкова. Тя добави, че е поела ангажимент в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие да бъде добавена промяна, която да даде дефиниция на това какво е достъпна среда на морския плаж за хората с увреждания и осигуряването й да бъде отговорност за стопаните на плажовете. Това ще стане и чрез групирането на плажовете.

Общо на 82 морски плажа в момента са изградени съоръжения за трудноподвижни хора и хора в инвалидни колички, 53 от ивиците са в Бургаска област.

- реклама -