Ангелкова: 10% ръст на туризма тази година, коронавирусът няма да се отрази

Тази година българският туризъм ще има 10% ръст.

Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова след среща с браншови организации в отрасъла.

Според данните това лято летището в Бургас ще има ръст на полетите от чужбина с 12 %, а летището във Варна – с 8%, предимно от европейски страни.

Туристическите пътувания от Китай в България са малко, така че това няма да с отрази значително на общия туристопоток.

Следим изкъсо ситуацията, но е много е рано да правим генерални прогнози. Това каза министърът на туризма.

„Получихме информация през Европейската туристическа комисия от министъра на туризма и културата на Китай, че всички туристически пътувания от тяхна страна са спрени както вътре в тяхната страна, така и изходящите туристически пътувания. Незабавно сме информирали всички туристически асоциации, включително и туроператорите, които са регистрирани при нас, за да се предприемат необходимите мерки. Няма организирани пътувания след тази дата, които да са от посока Китай към България и Европа като цяло. Това е съгласно забраната, която самото китайско правителство е наложило“, допълни Николина Ангелкова.

Междувременно са започнали да се записват първите немски туристи, гостуващи у нас по линия на договора с немските здравни каси.
Само в курорта „Албена“ има вече 100 такива записани гости от Германия, каза шефът на курорта Красимир Станев. Договорът с немските здравни каси бе подписан преди няколко месеца и по силата му здравната система на Германия покрива разходите на своите членове за почива в български балнеокурорти.
- реклама -