Ангели и артилерия, катедрала в Русия
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Ангели и артилерия: Новата национална идентичност на Русия

Ангели са разперили криле над артилерия, религиозни символи съжителстват с калашници, а иконите гледат строго. Така изглежда колосалната катедрала на армията в Патриотичния парк край Москва. Съчетавайки милитаризъм, патриотизъм и православие до зашеметяващ ефект.

Катедралата е с металически, военно-зелен екстериор, завършен с позлатени кубета и кръстове, които стигат на височина 95 метра. Вътре има мозайки – няма църква с света с толкова много мозайки. И голяма част от тях изобразяват битки от руската история, най-вече от Втората световна война.

Ангели и артилерия, катедрала в Русия
Снимка: ЕРА/БГНЕС

По време на управлението на Владимир Путин победата във Великата отечествена война се превърна в основата на новата руска национална идентичност. Сега военната победа има своя религиозен храм. И в него зад витрини са окичени медали от войната. Дименсиите също са символични – диаметърът на главния купол е 19.45 метра. Трофейни оръжия и пленени танкове на Вермахта са стопени и са използвани за металните подове на катедралата. „Замислете се за това. Още влизайки в катедралата нанасяте символичен удар на фашисткия враг“, казва гид.

Ангели и артилерия, катедрала в Русия
Снимка: ЕРА/БГНЕС

В катедралата служи бивш военен

Катедралата е идея на министър Сергей Шойгу. Тя трябваше да отвори врати за 75-я юбилей от победата във Втората световна война. Заради пандемията обаче церемонията се отложи и се откри на 22 юни. Присъстваха Путин, Шойгу и патриарх Кирил. На 22 юни 1941-а нацистите нападат СССР. „Само нация, която обича Бог, може да построи такава катедрала“, казва отец Стефан от Клин. Той води отдела на руската православна църква за сътрудничество с военните и често води службите в катедралата. 59-годишният свещеник е бивш военен – част от съветските и руски ракетни войски.

Ангели и артилерия, катедрала в Русия
Снимка: ЕРА/БГНЕС

„За мнозина свещеници, които са били млади през 70-те и 80-те и лично са се изправяли срещу репресивната съветска машина, която мачка и църквите, това е шок. Те не могат да го възприемат. Това не е религиозна катедрала. Това е катедрала на пост-съветската ни гражданска религия“, казва Сергей Чапнин – учен от Москва.

Недоволството доведе и до малки промени в интериора. Най-забележителната е премахване на мозайка, която показваше присъединяването на Крим, и в която бяха и образите на Путин и Шойгу. „Това беше желание на президента. Той е толкова скромен, че не мислеше, че е правилно да присъства на мозайката. Затова поиска тя да бъде премахната“, обяснява отец Стефан. Мозайката пак е тук, без Путин, но с „вежливите зелени човечета“ – частите на руските специални сили, които уж не бяха в Крим.

Ангели и артилерия, катедрала в Русия
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Ангели и много военни конфликти

Има и голяма мозайка, посветена на съветските и руски военни, на която два ангела „пазят“ група, въоръжени с модерни оръжия. Отдолу има списък с конфликти, който завършва с „умиротворяване на Грузия 2008“, „връщането на Крим 2014“ и „борбата срещу международния тероризъм в Сирия“. Има и място за бъдеще конфликти. В списъка са още двете войни в Чечня, интервенцията в Унгария през 1956, Пражката пролет през 1968 и инвазията в Афганистан. „Не става въпрос за това да се фокусираме върху отделни конфликти. Нито говорим за геополитиката по онова време. Става въпрос за факта, че нашите войници са имали помощ свише, помощ от Бог и от светците. За това става въпрос в тази катедрала“, обяснява отец Стефан.

Ангели и артилерия, катедрала в Русия
Снимка: ЕРА/БГНЕС

През по-топлите уикенди през нея минават по 20 000 души на ден. И дори и в делничните дни има стотици посетители. Наблизо има и военен музей. Той е във формата на подкова и се казва 1418 стъпки към победата. По една стъпка за всеки ден от войната. Той отвори заедно с катедралата. В много от залите има възстановки на епизоди от войната в стил компютърни игри, които се прожектират на големи екрани. В някои стаи има температурни елементи, в други – такива с мирис. Децата могат да позират с макенен на предаващ се нацист, а в сувенирния магазин има миниатюрни модели на ракетни установки. Факт е, че из цяла Русия има военни музеи. Но това е нещо различно. Вкарва войната в квази-религиозен подтекст.

Дмитри, 28-годишен разсилен, твърди, че комбинацията е перфектна: „Нашите войници са се жертвали по време на войната, така че бъдем свободни и независими. Само руснаците са способни да се жертват, за да спасят човечеството. Така, както Иисус го е направил.“

Шон Уолкър, „Гардиън“

Ангели и артилерия, катедрала в Русия
Снимка: ЕРА/БГНЕС
- реклама -