сн. БГНЕС

Ангела Меркел с последно новогодишно обръщение като канцлер на Германия

Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще обяви в своето новогодишно обръщение към германския народ по случай 2021 г., че то ще е нейното последно от този пост на Нова година. „След девет месеца има избори за Бундестаг, на които вече няма да се кандидатирам“, обявява Меркел.

В обръщението си по телевизията, разпространено предварително за медиите, тя призовава за единство в борбата срещу пандемията.

Меркел, която започва последната си 16-а година на канцлерския пост, благодари на мнозинството от жителите на Германия за дисциплината, за носенето на маски и за спазването на социална дистанция. По думите й спазването на правилата е най-ефикасното средство за борба с пандемията, наред с ваксините.

„Като общество не бива да забравяме колко много хора загубиха свои близки, без да могат да са с тях в последните им часове“, казва Меркел. „Конспиративните теории не само са неверни и опасни, но и са цинични и жестоки към тези хора“, добавя тя, заклеймявайки тези, които отричат съществуването на вируса.

Според нея 2020 г. е била най-трудната от 15-те й години на власт, като изтъкна, че германците никога не са срещали Нова година с такава надежда.

сн. БГНЕС

Меркел отбеляза, че заразата се е превърнала в предизвикателство за страната, в „историческа криза!“, като добави, че вече има надежда за измъкване от нея.

„От няколко дни надеждата има лице: лицата на първите ваксинирани, възрастните хора, медицинският персонал в интензивните отделения“, посочи Меркел, която предупреждава, че гражданите на Германия ще бъдат изправени пред трудни времена, защото зимата ще бъде тежка.

- реклама -