Ангела Меркел победи социалдемократа Мартин Шулц в телевизионния дебат

Кандидатите за канцлер на двете основни политически партии в Германия Ангела Меркел и Мартин Шулц се срещнаха в телевизионен дуел

Проблемите в Европа заеха централно място в дебата между двамата. Според анализаторите Шулц не е успял да убеди зрителите, че той е по-добрият кандидат.

Ангела Меркел и Мартин Шулц застанаха един срещу друг пред зрителите на четирите най-големи телевизии в Германия. В 90-минутен дебат двамата отговаряха на въпроси на четирима водещи. Темите бяха тези, които липсваха в предизборните кампании, като миграцията и проблемите в Европа.

Шулц оспори решението на Меркел да приеме бежанците през 2015 г., а тя отново го защити. Сред темите бяха миграция външна политика, соцеално равенство и сигурност.

Преди дебата Меркел, която се бори за четвърти мандат, имаше 14 пункта преднина пред Мартин Шулц в социологическите проучвания

Анкета на агенция „Инфратест Димап“, поръчана за телевизия А Ер Де показа, че Меркел е била по-убедителна в дебата за 55 на сто от зрителите. Те смятат, че тя е по-подходяща за лидер на Германия в сегашните глобални кризи. За 35 на сто по-убедителен е бил Шулц.

Кандидатът на социалдемократите възприе агресивен подход срещу канцлера от самото начало на дебата. В отговор на атаката на Шулц, че ако бъде избран за канцлер, ще спре преговорите на Турция за присъединяване към ЕС. Меркел заяви, че според нея Турция никога няма да стане член на ЕС.

„Винаги съм била сигурна, че Турция няма да стане член на Европейския съюз. Ще разговарям с колегите си от ЕС, за да видя можем ли да постигнем обща позиция по този въпрос и да прекратим преговорите“, каза канцлерът. Тя се върна на проблема за Турция дори след като модераторите преминаха към въпрос за политиката на президента Доналд Тръмп към Северна Корея, отбелязва Ройтерс.

- реклама -