Ангела Меркел ХДС партия председател

Ангела Меркел няма да се кандидатира за председател на ХДС и сдава канцлерския пост през 2021-ва

Ангела Меркел няма да се кандидатира за поста председател на Християн-демократичен съюз.

Това съобщи Build.

Германският канцлер няма да участва във вътрешните избори на партията си, които ще се състоят през декември, твърди изданието като се позовава на източници в ХДС.

Решението си Меркел е обявила на заседание на ръководството на партията след местните избори в провинция Хесен. Тя обаче  е заявила, че смята да запази поста си начело на Германия и да изкара пълния си мандат. Тя заяви пред партията на ХДС, че мандатът й ще продължи до 2021 г., като това ще бъде „последният й мандат“, заяви източник от партията, добавяйки, че няма намерение да поема длъжност в Европейската комисия, въпреки спекулациите в Брюксел.

Меркел е председател на ХДС в продължение на 18 години и досега винаги е настоявала, че председателството на партията върви ръка за ръка с канцлерския пост.

Вчера консервативният Християн-демократически съюз на Меркел загуби 10% от вота на избирателите в провинция Хесен; в сравнение с предишните избори.

Нейните коалиционни партньори от СДП обаче получиха още по-лош резултат. Те загубиха 11% от избирателите си и регистрираха най-лош досега резултат на избори в Хесен — 20%.

Мнозина от членовете на най-старата немска партия обвиняват коалицията с ХДС за поредния лош резултат.

СДП са силно разтърсени от негативните резултати от изборите в Хесен и обвиняват именно противоречията в Берлин за тежките резултати.

„Състоянието на правителството е неприемливо“, заяви на пресконференция в Берлин генералният секретар на СДП Андреа Налес.

- реклама -