Ангел Папалезов

Ангел Папалезов с обвинения за участие в престъпна група, ръководена от Васил Божков

Директорът на сектор “Културно-исторически ценности“  в Главна дирекция “Национална полиция“ Ангел Папалезов е бил обвинен днес за участие в организирана престъпна група за трафик на културни ценности.

Ръководител на групата е намиращият се в Дубай Васил Божков, за Валентина Маджарова, изпълняващ длъжността ръководител на Специализираната прокуратура.

„Ръководителят на тази ОПГ според предявеното обвинение и според доказателната съвкупност е г-н Васил Божков. Не е прецедент специализираната прокуратура и може би други прокуратури да подвеждат под наказателна отговорност полицейски служители и не бих казала, че това е нещо, което се случва за първи път (…) Специализираната прокуратура е формирала обвинителна теза спрямо доста по-високопоставени полицейски служители (…) Васил Божков има обвинение за това, за което има обвинение висшият полицейски служител“, подчерта Маджарова.

По решение на наблюдаващия прокурор Папалезов е на свобода срещу подписка.

Самият Папалезов изрази недоумение от мотивите на обвинението. Той обяви, че не познава Васил Божков.

„Истинско безумие е, защото този човек не го познавам. Познавам служители на фондация „Тракия“, но това е свързано с изпълнение на служебните ми задължения през годините. Работя по линия „Културно наследство“ от 2003 г. насам. Ще е професионален срам, ако не ги познавам и не съм се срещал с тези хора. Със Спецпрокуратурата и следствието в годините назад сме имали успешни акции. При една от най-хубавите лично наблюдаващ прокурор ми е била Сийка Милева, където успехът е международен“, коментира Ангел Папалезов. „

- реклама -