Ангел Джамбазки, ВМРО
сн. БГНЕС

Ангел Джамбазки за FN: ВМРО няма да отстъпи от важните теми – доходи, сигурност, семейство

Вчера Европейският парламент с голямо мнозинство отхвърли унизителната поправка в резолюцията към Доклада за напредъка на РС Македония. Мнозинството от българските евродепутати дадоха мощен отпор срещу нея.

Как се стигна до тази ситуация, защо евродепутатът Ангел Джамбазки е готов да замени Европейския парламент с Народното събрание и какви позиции ще отстоява ВМРО в следващото управление?

Отговорите – вижте!

––––––

– Обяснете моля, какво се случи вчера в Европейския парламент?

Стана това, което трябваше да стане с оглед на историческата справедливост и истина. Поправката, която предложиха от партиите на Европейските социалисти и Зелените беше неприемлива и скандална за България. Всички колеги, които имаха малко здрав разум, се мобилизирахме и тази поправка беше отхвърлена безапелационно.

Тази поправка беше абсолютно неприемлива дори от гледна точка на нормалното, любезно отношение в Европейския съюз. Мисля си, че тя е била провокирана от стари връзки и стари отношения в бивша Югославия, но това което трябваше да направим го направихме и с подкрепата на ЕНП. Защото ние в нашата група (Европейските консерватори и реформисти – б.ред), ние имаме честта и привилегията да формираме мнението и гласуването по отношение на РС Македония. Но ЕНП е доста по-голяма партия от нашата и там нашите депутати са си свършили работата и с общи усилия успяхме да възстановим нещо, което се предполага.

– Макар и с препоръчителен характер, становището на ЕП дава представа за настроенията в Европа. В тази връзка, готова ли е РС Македония да започне преговори за кандидастване в ЕС според колегите ви?

Категорично не. Общият извод от гласуването е, че властта в РС Македония, както се нарича днес тази държава, трябва да преосмисли много внимателно своето поведение и отношение най-малкото към българската общност на своя територия. Защото това, което ние твърдим уверено е, че българите в РС Македония не са малцинство. Ние твърдим, че те са много голяма общност в средите на тези, които не са албанци, цигани и т.н.

Не можем да допуснем и не допуснахме днес да ни се внушават тези, които са неверни по отношение на българското население в Македония. Не може една държава да е член на ЕС, когато потиска и дискриминира своите граждани с българско самосъзнание. Не може просто един певец да бъде обиждан, заплашван, включително и със заплахи за живота му, защото се е обявил за българин.

Не може службите за сигурност в тази държава, които са нереформирани и са преки наследници на кървавата титова антибългарска служба, да привикват хора само защото са си поръчали книги – книгата е общо достояние. Не може държава, в която се случват такива мракобесни неща, достойни само за Северна Корея, да е част от обединена Европа.

– И друг съм ви питала, ще ви попитам и сега – българските евродепутати, макар и членове на различни групи, не си ли говорите, когато става дума за важни за България решения?

Не само, че говорим. Знаете, когато става дума за Македония в ЕП говори ВМРО. Моите уважение към колегите ми, без значение дали са либерали, социалисти или ЕНП. И ние просто им възложихме тази задача, а те проявиха национално чувство.

– Явно не всички, сам казахте, че Сергей Станишев е подкрепил „скандалната“ както я наричате поправка?

Въпросът е към него. Аз съм учуден от неговото поведение, в крайна сметка обаче всеки носи отговорност за действията си. Станишев трябва да избере дали ще бъде председател на ПЕС или ще бъде български гражданин. Знам, че в битието си има и други идентичности, но в случая европейските социалисти не са толкова важни, важен е българският национален интерес.

– Да дадем друг пример – единни ли са българските евродепутати по въпроса за джендър риториката, която се засилва в ЕП?

Не! По този въпрос имаме различия. Колегите от социалистическата група са много податливи на този вид пропаганда. Но по отношение на Македония ние няма да допуснем подобно нещо. Честно казано, по джендър темата ние също имаме своята твърда позиция, но там, както се казва, част от колегите имат други съображения.

– По каква причина Ангел Джамбазки решава да смени Европейския парламент с българското Народно събрание?

По една единствена причина, заради която съм и в Европейския парламент – българския национален интерес. За мен е важно човек са върши работа там, където може да бъде полезен. По тази причина аз ще избера винаги позицията, на която ще бъда най-полезен. Когато съм в ЕП работя, защото българските граждани са ме изпратили там. Ако и когато същите граждани ми възложат задачата да бъда в Народното събрание, аз ще върша това. Мен не ме интересуват европейските измерения на политиката, интересуват ме само българските, винаги гледаме през призмата България.

– Добре, но не е ли по-полезен Ангел Джамбазки за България в ЕП, отколкото в НС?

Това ще го решат българските граждани след няколко дни. Но аз съм боец на българската кауза – където трябва там ще бъда полезен.

– Тъй като сте кандидат от два района и то много големи – Благоевград и Бургас, за какво ще се борите в тези райони?

Бургас е важен поради една много сериозна заплаха. И тя е турските гласове. Знаете, че Бургас е огледален на Тракия и то тази Тракия, която не е в пределите на българската държава и по тази причина моята задача в Бургас е да огранича доколкото е възможно влиянието на турската държава и ДПС на изборите.

За Благоевград – не знам дали се налага да обяснявам защо. Благоевград винаги е бил крепост на ВМРО и българщината и моя първа задача.

– Според последните социологически проучвания се очертава доста фрагментиран парламент. Каква ще е ролята на ВМРО?

Ролята на ВМРО е да бъде защитник на интереса на българската национална кауза. Да продължи политиката, която водихме в 44-тото Народно събрание, свързана на първо място със защита на тезите, които ние отбранявали. Например, недопускане на намеса на ДПС в нашите вътрешни работи, недопускане на македонизъм, борба за социалните въпроси, които ние винаги сме поставяли. Ще продължим тези теми и затова е важно ВМРО да бъде част от следващото Народно събрание. Защото освен нашите партньори от ГЕРБ, с които много сме се борили последните четири години, ще има и много партии, които откровено противоречат на на нашето разбиране за националния ни интерес, на идеята за единна българска нация, за българска Македония, за това какво да бъде българското семейство, противоречат на идеята да не се допуска намеса на турския султан във вътрешните работи на България. По тази причина е изключително важно за българските граждани, не само за нашите симпатизанти, ВМРО да бъде част от следващото управление.

– Пак според социолозите коалиция между ГЕРБ и ВМРО няма да е достатъчна за съставяне на стабилно управление. Виждате ли измежду другите партии с шанс да прехвърлят 4-процентната бариера някакъв съюзник?

Дори в рамките на сегашния коалиционен формат, ние преди да сключим споразумение за бъдещо управление, ще поставим отново същите въпроси – доходите, сигурността, семейството. ГЕРБ вече знаят какво могат да очакват от нас – те знаят, че ВМРО не отстъпва от важните за нас теми, знаят, че можем да бъдем конструктивни, когато става дума за оперативни въпроси и знаят, че по теми като Истанбулската конвенция няма да отстъпим. Така че, дори с ГЕРБ ще започнем да говорим на чисто.

Това, което не виждам е работа с ДПС, за съжаление и с БСП. Всички останали ще говорим на чисто – на бял лист. Да видим какво ще реши суверена, защото българските граждани решават. С всяка една избрана партия ще говорим и ще поставим нашите теми. Ако са съгласни – работим заедно. Ако не – възможно да отидем и на нови избори – това не е изключителна драма.

– Ще се наложи да взимате бързи решения за ковид кризата. Имате ли такива?

По отношение на тази криза ние слушаме лекарите. ВМРО винаги сме се уповавали на знанието и професионализма. И когато става дума за медицина питаме лекарите, хората, които разбират от инфекции и т.н. Това, което не приемаме е затварянето на държавата – това е вредно. За нас трябва да се разделят нещата – който е застрашен и болен да бъде изолиран и лекуван, но не трябва да се затваря икономиката – това е безполезно.

 

 

 

 

 

 

- реклама -